17 отбора правиха иглута над хижа „Чакър войвода”, някои спаха в тях

Цели 17 отбора се включиха в юбилейното 10-о издание на прелюбопитното състезание за правене на иглута „Иглумания 2015”, състояло се в събота, 14 март, на поляната над хижа „Чакър войвода”.
Всеки тим бе съставен от пет души, като по регламент трябваше да бъдат включени и представителки на нежния пол. Екипите бяха оценявани по площта на сътворените снежни подслони, като за допуснати фуги, липса на дами в отборите и ненавременно приключване на строителството бяха отсъждани наказателни точки.
Отборът, направил най-голямото иглу, с площ от 8.55 кв. м – „Морлок”, остана втори, след като не успя да завърши иглуто си навреме. По този начин победител в зимната надпревара стана тим „Здрав кръст” с иглу от 8.04 кв. м. Третото по големина иглу с площ от 3.80 кв. м бе дело на екип „Монумент”. Триото на върха бе съставено от софиянци, но в проявата участваха и планинари от Пловдив, Варна и др.
Спонсорите на проявата – магазини „Стената”, Camping rocks, туристическа агенция Rock travel, сайтът www.yako.bg и Румен Грънчаров, осигуриха награди за екипите, които успяха навреме да направят своите снежни „сгради” – поларени кърпи, книги, термочаши от бамбук, ръкавици, магнезиеви запалки, термозащитно фолио, сгъваеми лъжици, отстъпка за покупки…
Присъстваха като зрители и наши съграждани, които се прибраха в Самоков същия ден, тъй като цялата хижа „Чакър войвода” бе резервирана за участниците.
„Тазгодишното юбилейно издание на „Иглумания” приключи успешно в типичната атмосфера на позитивно настроение и много емоции. Благодаря на участниците, които не се умориха да копаят в снега, както и на хижарите – Иван и Ели, за грижите и цялостното им гостоприемство”, сподели от името на организаторите на мероприятието Стоян Мутафов.
След края на състезанието пък се заформи голям купон в хижата, а някои участници накрая нощуваха в… иглутата.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*