Култура, Новини

2 театъра през 5 дни или как недоразумение предизвика дрязги сред културни дейци

Писмо с отговор

В писмо от импресарска фирма „Ревю” – Пловдив до кмета на общината с копия до местни медии се отправя обвинение към секретарката на читалище-паметник „Отец Паисий” Теменужка Янкова. От името на фирмата г-н Китенов твърди, че в телефонен разговор на 4 март г-жа Янкова е приела предложението за гостуване на 22 март в читалището на спектакъла „Стихийно бедствие” с участието на Стоянка Мутафова, като са „уточнени всички условия и детайли, свързани с наемането на залата срещу съответното заплащане, организационно-технически аспекти, каса, афиши, билети, график на дейностите”.
На 7 март Китенов пристигнал в Самоков, за да започне предварителната работа и тогава научил, че залата на читалището е предоставена за спектакъла „Слънчевите момчета” на 27 март и че два спектакъла през 5 дни не е възможно да има.
В писмото си импресариото пита защо не е уведомен своевременно за отказа и кой ще отговаря за направените от него разходи, за изгубеното време и на какво основание читалищното ръководство прави преценка, че не може да има два спектакъла в края на март.
Пред представител на в. „Приятел” на 20 март Т. Янкова потвърди за разговора си с Китенов на 4 март, но уточни, че тогава е помолила той да се обади допълнително, тъй като в момента тя е на репетиция и не може да уточнява подробности. Втори разговор с него не е имало и не са уточнявани „всички условия и детайли”, категорична е г-жа Янкова.
Когато на 5 март са се обадили в читалището от друга фирма, ръководството е решило да приеме тяхното предложение за постановка на 27 март, тъй като тази дата е и Международен ден на театъра.
Без да се обади за уточнение пък Китенов дошъл направо с билети и плакати на 7 март. След консултация с членове на управителния съвет на читалището Янкова не поела ангажимент за театрална постановка само 5 дни преди вече уговорената. Ръководството на читалището е сметнало, че трудно могат да се осигурят зрители за две представления в рамките на 5 дни и то през март – месец, изпълнен с много тържества и доста поводи за харчове.

Leave a Reply