Новини, Спорт, Футбол

20-годишният арбитър Мариян Гребенчарски дебютира в Трета лига на „Германея” – „Надежда”

Младият самоковски рефер Мариян Гребенчарски направи дебют в Трета лига на 20-годишна възраст. Бившият състезател от школата на „Рилски спортист” ръководи умело двубоя между „Германея” и „Надежда” /Доброславци/ на 25 август, завършил с класически успех с 3:0 за домакините от Сапарева баня.
Помощници на Гребенчарски край тъчлинията бяха столичанинът Борис Ненов и Радослав Вутов от Своге, а четвърти съдия бе Мурад Адем. Съдийската бригада може с основания да очаква позитивен доклад от делегата на мача Емил Вулов, тъй като се справи безпроблемно с действията на терена и по никакъв начин не повлия на крайния изход от срещата.
„В общи линии двубоят протече добре и нямаше критични моменти. Специално на мен ми бе много напрегнато в началото, но с течение на времето се успокоих. Смятам, че представянето на цялата съдийска бригада бе добро. Комуникацията ни с асистент съдиите също бе на ниво, въпреки че за първи път свирихме заедно”, коментира след мача Гребенчарски.
Арбитърът, който съвсем скоро – на 7 септември, ще навърши 21 години, съчетава ръководенето на мачове със следването си в Лесотехническия университет, където наесен ще бъде третокурсник в специалност „Горско стопанство”. Гребенчарски е бивш вратар в детско-юношеската школа на „Рилски спортист”, като от края на 2014 г. се преориентира към съдийството. Първоначалната причината за това е прелюбопитна.
„Историята е много интересна и честно казано, всичко стана на шега. На стадион „Искър“ трябваше да се проведе контролна среща и нямаше асистент съдия. Тогава ме повикаха да помогна и аз се съгласих. Много ми хареса и реших да опитам, като впоследствие от асистент преминах към главен съдия”, разказва младият мъж.
От тогава /2014 г./ досега той е ръководил стотици срещи на ниво детско-юношески футбол, като редовно получава наряди и за двубоите от окръжните групи на Софийска област. През миналия сезон е резервен съдия в Трета лига, а от началото на този е и ръководещ рефер в дивизията.
А дали го притеснява фактът, че често съдиите са главни виновници в очите на играчи, треньори и ръководители за постигнати негативни резултати?
„Човек никога не може да каже, че е преодолял напълно това нещо, но с натрупването на опит и мачове все по-малко се обръща внимание на страничните подвиквания и коментари. В същото време и технологията все повече навлиза в съдийството, на световното първенство в Русия дебютира нововъведената система ВАР /Видео асистент рефер/. И въпреки многото повторения от различни гледни точки се видя, че взимането на правилно решение е много трудно, а ние, съдиите, трябва на секундата да направим точното отсъждане”, заключава Мариян.
Освен него право да бъдат назначавани в Трета лига имат и страничните съдии Георги Спасов и Тодор Вуков. В професионалните Първа и Втора лига пък флагчето вдигат други двама самоковски асистент-арбитри – Георги Георгиев и Петър Джугански.

Делян Василев

Comments Closed

Comments are closed. You will not be able to post a comment in this post.