Култура, Новини

200 души се стекоха на храмовия празник на Бельова черква

Много хора – около 200 души, се събраха на 8 септември в двора на Бельова черква, за да честват заедно Рождество Богородично – празника на средновековния храм. Предстоятелят на храма протоиерей Любомир Мишков отслужи тържествена света литургия, след което поръси със светена вода за здраве всички желаещи. Празничното настроение в слънчевия ден се допълваше и от изпълненията на три хора – към Митрополитската черква „Успение Богородично” с ръководител Иван Попиванов, към девическия манастир „Покров Богородичен” с ръководител Ангелина Маринкова и на въцпитаниците на Центъра за настаняване от семеен тип с ръководител игумения Пелагия.
Освен с духовна храна, присъстващите се почерпиха и с вкусен курбан с агнешко и телешко месо, допълнен майсторски с дъхави подправки и зеленчуци.
Сред гостите на празника бяха народният представител Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, членовете на църковното настоятелство Петрун Вардаров, Славейко Гергинов и Снежана Оцетова, както и много жители на общината, които запалиха свещ и се помолиха за крепко здраве и добри бъдни дни за своите близки.
Според археологическите проучвания християнски храм е имало тук още през 5-6 в. Познатата ни сега полувкопана в земята черква е построена приблизително в този вид пък около 16 в. върху основите на християнска постройка от 12-13 в., която е била най-вероятно гробищен храм. Самата черква е възстановена и обновена през 60-те години на 19 в., десетилетие преди Освобождението. Известно е аязмато в тази прекрасна местност, от което извира светена вода. Чешмата в черковния двор пък е съградена през 1879 г. В Бельова черква е и гробът на закрилника на града ни митрополит Симеон Самоковски, обесен от турските поробители през 1737 г. заради участието си в организация за национално освобождение.

Leave a Reply