Новини, Статии, коментари

200 самоковци живеят нов живот от 2015-а

Или как сдружаването дава сили на възрастни съграждани

Колко е хубаво хората да бъдат задружни, да си помагат, да бъдат от едната – светлата, добрата страна на живота! Подобни мисли ме караха да изпадна дори в състояние на умиление, като виждах оживените физиономии и подмладените души на десетки възрастни жени и мъже – наши съграждани, изпълнили наскоро клуба на пенсионера на Трети и Четвърти квартал, на тържеството-отчет за първата годишнина на клуба. Съобщено бе, че членове му са вече около 200 – наши родители, баби и дядовци, познати и съседи – милата госпожа от близкото магазинче; дядото с бастуна, който всяка сутрин минава по нашата улица; възрастната двойка, която все още е неразделна; леля Пенка, прегърбила се от 45-годишния си трудов стаж; чичо Васко, който е неизчерпаем извор на вицове и интересни истории, и т. н., и т. н. Двеста души, за които животът не е само телевизионните вечерни новинарски емисии за поредната смърт на пътя, за въоръжения грабеж на банка в Сливен, за Брекзит, за побоя в столична дискотека, за…
За тези хора животът вече се отъждествява и с екскурзиите до Рупите, Кюстендил, Ресиловския манастир, Бельова черква, с общото почитане на паметта на Ботев, с честването на Бабинден и Осми март, с наблюдението на живо на възродения Богоявленски ритуал, ако щете, и с празнуването на 90-годишнината на доайена Никола Ярловски-Муклес и пр.
Убеден съм, че усилията на председателя и секретаря на клуба, на членовете на управителния съвет и контролния орган са увенчани с чувството за добре свършена работа, за невидимия, нематериален успех в отговор на всеотдайността им. Всички тези хора заслужават поздравление за мерака, с който допринасят за благото на членовете на клуба. Смятам, че като израз на уважение и признателност наш дълг е да споменат техните имена – на председателя на клуба Зорница Матина и на членовете на управителния и на контролния съвет – Елена и Огнян Шехтанови, Невена Виденова, Георги Чешмеджиев, Катя Топчийска, Весела Низамска, Сашка Кугийска, Никола Ярловски.
Тук ще отворя дума обаче и за онези хора, на които организаторите на празника на клуба благодариха от сърце. Тези спомоществователи, които си отделят от хляба, от свободното и не до там свободно време, за да бъдат съпричастни към дневния ред на пенсионерите, да им помогнат за по-добро съжителство и другаруване, за разнообразяване на всекидневието и за уютната атмосфера в клуба. Това са Ваня и Костадин Коцови, Мария и Ангел Немови, Ели и Георги Малинови, Марияна и Сотир Велчеви, Бойка и Костадин Стамови, Йорданка и Божидар Гончеви, Димитър Чолаков, Димитър Стефанов, Павел Павлов, Петър Михайлов, Таня Велкова, Мария Япракова, Виолета Павлова…
Задругата, взаимопомощта и добрите дела са пътят към щастието. Добротворците доказват на практика тази истина. И затова заслужават благодарност и истинско, човешко признание.

Делян Василев

Leave a Reply