2000 души събраха 250 тона боклук в събота

Към 2000 човека от общината участваха на 26 април в традиционната вече кампания „Да изчистим България за един ден”. Работата започна сутринта и на места продължи през целия ден. Около 700 души се трудиха в града, а към 1300 – в курортите и селата. От пресцентъра на общинската администрация информираха на 28 април, че по време на трудовия ден са били събрани общо 250 тона отпадъци – близо 30 % от целия боклук, събран в Софийска област.
На желаещите да работят в града и селата бяха осигурени чували и ръкавици. Към 200 души извадиха от коритото на Искъра около 100 чувала отпадъци. Сред трудещите се в района на реката бяха служители на общинската администрация начело с кмета Владимир Георгиев, ученици от Професионалната гимназия по туризъм, планински водачи, граждани. Организирани групи граждани чистиха Лаго, Туристическата градина и Ридо. Служители на „Самел-90“ почистиха пространството от фирмата до „Самоковска текстилна компания”. За добрия вид на районите около обектите си се трудиха колективите на хотел „Арена” и зала „Самоков”. Доброволци се постараха да облагородят и пространства около жилищните блокове.

Един от участниците – Борислав Вардаров – намери по бреговете на река Искър дори модерна маратонка…

В Боровец в акцията участваха около 100 човека.
Машини на „Бекастрой“ почистваха „диви” сметища в м. Боричо. Фирмите „Лобутов“ и „Панек” пък се погрижиха за нерегламентираните сметища в Широки дол и Алино.
Няколко фирми подпомогнаха кампанията, като дариха чували и ръкавици. „Булекопак” предостави 1000 цветни чували, „Тренчев” ООД – 200 чувала и към 170 плътни ръкавици, „Монтажи 64” – 100 чувала и 20 плътни ръкавици, „Вилаз груп” – 50 чувала и 60 плътни ръкавици, ЕТ „ПИТ“ – 400 силиконови ръкавици. От Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда са предоставени силиконови ръкавици, чували, рекламни тениски и шапки. Тениски с логото на кампанията са предоставени и от супермаркет „Била”.
В приключилата междувременно кампания за разделно събиране на отпадъци пък са участвали общо към 2000 ученици от 8 училища.
В сравнение с миналата година участниците от общината в кампанията „Да изчистим България за един ден” са били по-малко, но на мнозина, особено в града, направи впечатление като цяло по-доброто състояние на градската среда и чистотата още преди началото на трудовия ден.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*