2012-а – една от най-успешните за „Рилски атлет”

Важно място в дейността на ОСК „Рилски спортист” има един от водещите клубове в общината – СК „Рилски атлет”. Треньорските функции изпълнява Костадин Чифлиджанов, който е и секретар на клуба и се занимава и с организационната работа.
Любослава Николова е млада и амбициозна треньорка, завършила Националната спортна академия през 2010 г., бивша състезателка и шамионка на 800 м в клуба. Тя успя за кратък период да подбере деца и да работи с тях в подготвителната група под 13 години. Любослава е част от треньорите към общинското звено на Ученическата спортна школа.
Представянето на състезателките ни е едно от най-успешните през последното десетилетие. Безспорният лидер е Ивана Аджова. С трудолюбието, таланта и постоянството си в подготовката тя е и основният лидер при държавните първенства в средните бягания. Върхът в нейната кариера през изминалата година е успешното й представяне на Балканските игри за девойки младша възраст, състояли се през юли в Белград. На 800 м Ивана се класира на призовото 4-о място, като само липсата на международен опит я лиши от спечелването на медал. Тя постигна личен рекорд от 2.14.22 мин., който е и четвърти в годишната ранглиста за жени и девойки.
Ивана е държавна шампионка в младшата възраст на 400 и 800 м в зала, на 3000 м – крос кънтри, на 800 м на открито и на 800 м в по-горната възраст – девойки старша. Носителка е на сребърен медал на 400 м в младшата възраст. На 400 м тя постигна и личен рекорд от 58.83 сек.
Веселина Алинска – следващата лидерка в клуба, с една година по-малка от Ивана, върви по нейния път и с резултатите, и с класиранията си. При девойките под 16 г. тя е шампионка на 2000 м – крос кънтри, вицешампионка е на 800 м и носителка на бронзов медал на 400 м на открито. Още два пъти е печелила бронз – в зала на 400 и 800 м. Класира се за финала и зае призовото 6-о място в по-горната възраст – при девойки младша.
Израстването на Веселина през м. г. е много голямо. И тя се отличава с трудолюбие, талант и постоянство в подготовката. Приключи и годината с лични рекорди: на 400 м – 59.96 сек. и на 800 м – 2.21.33 мин.
Ивана и Веселина се очертават през настоящата година като основни фаворитки за първите места на 400 и 800 м при девойките младша възраст.
Симона Терзийска с класиранията си в държавните първенства показа, че през тази година при девойките под 16 г. ще бъде претендент № 1 за първите места.
През м. г. на държавното първенство на открито при девойките под 16 г. на 800 м тя се нареди 4-а, а на 400 м – 6-а. В дисциплината крос кънтри на 2000 м бе 5-а, а при девойките младша възраст на 800 м – 6-а. Има и две седми места в щафетите 4 х 100 м.
Каролина Аджова се състезава при момичетата под 13 г. на четирибой /60 м гладко бягане, скок дължина, 60 м препятствено бягане и 600 м/. Тя с месеци израства като класна състезателка. Притежава много амбиция, трудолюбие и най-вече талант. Очертава се след две години да бъде водеща в спринтовите дисциплини – на 60, 100 и 200 м гладко бягане. През м. г. в зала тя се класира 4-а в многобоя.
През летния сезон не участва в състезания поради мускулно разтежение /в тази възраст, при растежа на децата, често се получават подобен род травми/.
През есента Каролина спечели няколко турнира, като приключи годината с отличния резултат за нейната, а дори и за по-горната възраст на 60 м – 8.16 сек.
Тези 4 състезателки – Ивана, Веселина, Симона и Каролина, показаха с качествата и резултатите си, че са лидерки и водещи в клуба. Радващо е, че са в различна възраст, показват постоянство, трудолюбие и професионално отношение към спорта, а това дава гаранции за бъдещи още по-големи успехи.
С не по-малка заслуга за успехите на клуба са и състезателките, класирали се в зоната на точките. По този начин „Рилски атлет” се нареди сред първите 30 от общо 112 клуба в системата на Българската федерация по лека атлетика.
Миглена Петрова е с три седми места с щафетите 4 х 100 м при девойките под 16 г. и при девойките младша възраст. Тя се класира 15-а и 16-а на 60 и 100 м.
Камелия Иванова бе 7-а и 14-а в щафетата 4 х 100 м при девойките младша възраст.
Симона Благоева бе 7-а в щафетата 4 х 100 м при девойките под 16 г.
Ивана Христова се нареди 14-а на щафетата 4 х 100 м в групата под 16 г.
Цветина Бармова зае 14-о място на тласкане на гюле и призовото трето място на турнир в София при девойките под 16 г. Тя заедна с Габриела Маринова оформят група в хвърлянията, като ще вземат участие в държавните първенства и в хвърлянето на копие. С тези състезателки подготовка води Любослава Николова.
Системна подготовка водят и ще вземат участие в предстоящите състезания и Ивана Дамянова, Емануела Тодорова, Елен Благоева, Вивиан Кръстева, Елизабет Крамарска, Даниел Гиров, Петър Петров, Радосвета Парова, Цветан Ласкин.
През м. г. състезатели на „Рилски атлет” завоюваха 4-о място на Балканските игри, 6 шампионски титли, 2 сребърни и 3 бронзови медала, заеха по 3 четвърти, пети и шести места, 5 седми и 4 осми места.
Условията за подготовка в клуба са добри. Има закрита зала, която не се отоплява, комфортно оборудвани съблекални с отопление, необходимото оборудване за тренировъчна дейност за всички групи и дисциплини. Много сериозна е подкрепата на Общината за спортните клубове – както по отношение на финанси, така и с консумативи, а най-вече за треньорските кадри в общинското звено към Ученическата спортна школа.
Трябва да съхраним всички тези предпоставки, за да можем да продължим традицията все повече деца и млади хора да спортуват и да имаме още по-големи успехи в държавните и международните състезания.

Костадин Чифлиджанов
секретар на СК „Рилски атлет”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*