Новини, Шарен свят

21 души дариха кръв, 38 бяха кандидатите

Десислава Чалъкова

„Общо 21 човека дариха кръв, а желаещите бяха 38”, каза за „Приятел” след приключване на акцията за кръводаряване на 10 октомври председателката на сдружение „Сили имам да се боря” Анита Симитчиева. Пояснено бе, че 17-те отпаднали са заради високо кръвно, нисък хемоглобин, татуировки, стенд на сърцето, вирусни заболявания и че сред кандидатите да дарят кръв е имало доста нови лица.
Акцията бе организирана от самото сдружение под мотото „Дари кръв – спаси живот” и се проведе за трети път през последната година. Медиците, които извършваха изследванията и кръвопреливането, бяха специалисти от Националния център по трансфузионна хематология. Благородното начинание бе подкрепено от Общината.
От шатра на Ларгото пък ди джей Марек от Дупница, един от най-активните кръводарители в България, информираше гражданите за акцията и с подходяща музика озвучаваше централната част на града ни.
Преди кръводаряването всеки желаещ попълваше въпросник и минаваше през медицински преглед. Ето какво споделиха пред представител на вестника участнички в акцията.
Десислава Чалъкова: „Като знаещ, че можеш да помогнещ, защо да не го направиш!? Аз си представям, че моята кръв отива при някое детенце. Но няма значение – и възрастен човек да е, пак е полезно. Освен това е хубаво и за организма. За мен кръводаряването е акт на хуманност, на благотворителност. Трима мои познати вече дариха кръв.”
Яна Василева: „Искаше ми се да започна новата седмица с добро дело. Мислех си, че за мен това няма да е проблем, тъй като пет пъти вече съм дарявала кръв, но се оказа, че хемоглобинът ми е нисък и този път не можах да стана кръводарител. Иска ми се обаче да кажа на хората да не се страхуват, тъй като на място се попълва анкета за заболявания, които са противопоказни и се правят предварително изследвания за хемоглобин и кръвно. Ако някой човек има проблем, самите лекари няма да позволят да се вземе от него кръв.”
Анастасия Деянова: „Случайно разбрах за акцията от приятелка и то буквално днес, в самия ден. Предлагам друг път да е по-мащабна предварителната информация, да се популяризира акцията чрез афиши, съобщения и пр. не само в центъра на града, но и по квартали. Тогава смятам, че още повече хора ще откликнат.”
Медици пък междувременно поясниха, че кръводарител може да стане всеки човек на възраст от 18 до 65 години, за когото се прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти годишно, а жените – 4 пъти, като между две кръводарявания трябва да има период от поне два месеца.

Leave a Reply