Други, Новини, Спорт

21 екипажа застават на старт в първото издание на “Еко рали България”

Боровец ще бъде част от първото “Еко рали България 2013”. Това потвърди на официалната си страница в интернет Международната федерация по автомобилизъм /ФИА/.
Церемониалният старт е в петък, на 18 юли, от 20 ч. пред “Гранд хотел София”, а дължината на надпреварата е 581 км.
Регламентът на ФИА гласи, че за да бъде признато едно състезание за класиране за Световната купа, то трябва да е по-дълго от 500 км. Едно от основните изисквания пък е да се кара колкото се може по-малко по магистрали.
Заявките за участие до момента са 19, но ще дойдат още един сръбски и един словенски тим. Чуждите екипажи са 11, а българските – 10. Автомобилете са разделени в три групи: 3А – за електромобили, 7 – за хибриди /на газ и електричество/ и 8 – на газ.
Официалният старт е в събота, 20 юли, от 9 ч., след което автомобилите тръгват към Правец. Там ще има прегрупиране само за автомоболите от клас 3А, което ще продължи около 5 часа. За останалите категории прегрупирането е в рамките на 15-ина минути, след което всички ще пътуват до Ловеч и после предстои прибиране в столицата.
Вторият ден предвижда вълнуващо изкачване на най-стария курорт у нас – Боровец. Тръгването отново е от София, а разстоянието до полите на Рила е 70 км. Участниците в похода ще трябва да се справят с множество завои и прави участъци, както и с денивелация от 800 метра.
Надпреварите на автомобили с алтернативни горива се провеждат от миналата година. България тази година се включва за първи път в атрактивната спортна проява /състояща се от 12 състезания/, част от която се провежда на територията на Италия, Франция, Канада, Япония, Княжество Монако и други страни.

Leave a Reply