23-годишният Радослав Райчев извади кръста от водите на Искъра в Самоков /СНИМКИ/

Десетки смелчаци нагазиха навръх Йордановден в ледените води на река Искър при моста срещу бившата фабрика „Самоковска комуна“, за да спазят традицията и да спасят Богоявленския кръст. Най-бързо и ловко със „задачата“ се справи 23-годишният Радослав Райчев, който впоследствие поведе и мъжкото хоро насред най-дългата река, течаща изцяло на територията на България.
„Пожелавам на себе си и на всички хора здраве – останалото е в ръцете на Господ“, сподели Райчев за „Приятел“. Той поясни, че се хвърля в Искъра откакто бе възстановена тази стародавна традиция в града ни отпреди 5 години. Радослав развива частен бизнес с продажба на автомобили, а освен това работи и в сферата на строителството.


Той бе облечен с бродирана мъжка блуза с фолклорни мотиви от кмета Владимир Георгиев, който му връчи и премия от 100 лв. Райчев, както и всички ентусиасти, потопили снага в реката, получи и осветена Богоявленска икона от архиерейския наместник иконом Михаил Колев. Преди това той отслужи водосвет и пожела здраве, успех и късмет на всички участници в ритуала.


В началото пък програмата с уникални ритми откриха група гайдари в народни носии, следвани от участници във фолклорния ансамбъл „Самоков“ с ръководител Борислав Искрев и членове на Клуба на любителите на исторически оръжия „Чакър войвода“ с председател Георги Николчов.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2438219222874679

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*