Култура, Новини

23 състава от страната ни гостуваха със стари градски песни

Кметът Вл. Георгиев, зам.-кметът В. Сайменов, председателят на читалището Ст. Пашов и акад. Бобевски при откриването на фестивала

Групата от Сопот – първенец на фестивала

Общо 23 състава от цяла България участваха във Втория национален фестивал на старата градска песен „Самоков – 2013”, състоял се в читалище-паметник „Отец Паисий” в събота и неделя – на 5 и 6 октомври. Изявиха се певци от Варна, Габрово, Севлиево, Плевен, Хасково, Сопот, Петрич, Сандански, Пазарджик, Кюстендил и много други градове и села. Облечени стилно, в духа на една отминала епоха, ентусиазирани и усмихнати, всички участници положиха максимални усилия за доброто си представяне.
Мъжката вокална група към читалище „Иван Вазов” от Сопот спечели наградата за най-добро изпълнение. По общо мнение съставът направи изключително впечатление и се открои категорично сред участниците.
Втора бе класирана група „Георги Шаранков” с ръководител Карамфила Григорова при пазарджишкото читалище „Виделина” и група „Средногорски славей” с ръководител Кузман Кузманов към читалище ”Напредък” в Пирдоп. Трети се наредиха „Неразделни” с ръководител Весела Петрова от кюстендилското читалище „Братство” и „Лудогорие” с ръководител Николай Киселов от клуба на пенсионера в разградското село Брестовене.
Самоковци триумфираха в раздел „Шлагер” чрез група „Лунни лъчи” с ръководител Цветан Ангелов към читалище-паметник „Отец Паисий”. Втори бе класиран дует „Ранчеви” при хасковското читалище „Заря”, а трета – женската вокална група с ръководител Георги Вардев към читалище „Светлина” в Якоруда.
Първите две места за индивидуално изпълнение заеха трио „Прибой” с ръководител Любен Пенев при читалище „Васил Левски” във Варна и Ваня Шушкова от читалище „Съзнание” в Сливница.
В раздела за авторски песни бяха отличени Георги Вардев от Якоруда, Никола Ваклинов от Петрич и Добрин Николов от Самоков.
Наградените получиха дипломи и плакети с логото на фестивала, връчени им лично от кмета Владимир Георгиев и зам.-кмета Васил Сайменов.
Самото класиране бе изготвено от жури в състав: председател – акад. Валентин Бобевски, почетен председател на Българския хоров съюз, и членове – маестро Иван Янков, хоров диригент и вокален педагог, и Борис Георгиев, композитор.
В гала-концерта, посрещнати възторжено от публиката, участие взеха всички наградени изпълнители.
Самият фестивал бе открит в събота, на 5 октомври, от кмета Георгиев. „Няма нищо по-хубаво от това този фестивал да се превърне в традиция и да стане един от най-стойностните в страната”, каза в приветствието си градоначалникът.
Успех на прекрасната инициатива пожела и акад. Бобевски. Участници и публика бяха топло поздравени и от председателя на читалището Стоян Пашов.
Накрая, в неделя вечер, след гала концерта, всички се разотидоха с пожеланието да се видят след година отново – на Третия национален фестивал на старата градска песен в Самоков.

Тодор Попов

Призьорите от „Лунни лъчи”

Мъжкото трио от Варна

Leave a Reply