25 години Журналистическо дружество в Самоков

На 9 февруари 2024 г. се навършват 25 години от основаването на дружество на Съюза на българските журналисти в Самоков. Това е първата и единствена подобна професионална журналистическа организация в цялата история на нашия град и района.
На пръсти се броят градовете, в които, без да са областни центрове, са учредени и развиват дейност дружества на СБЖ. Самоков е един от тези градове.
В началото дружеството ни имаше 8 члена. Сега сме двойно повече – 16, а има възможност и за приемане на нови по-млади членове. Това би било и залог за успешната работа на нашето дружество в бъдеще.
През настоящата 2024 г. се навършват 180 години от началото на българската журналистика с издаването на първото периодично издание – сп. „Любословие“ на нашия съгражданин Константин Фотинов през април 1844 г. в гр. Измир (тогава Смирна), и 130 години на организираното журналистическо движение в България, чието начало е поставено с първия журналистически събор, състоял се в два дни в София и Самоков скоро след Освобождението – през лятото на 1894 година.
Всички тези юбилеи показват значението на журналистиката за България, както и за Самоков и нашия район. По традиция, а и с чувство за отговорност ще почетем с подобаващи начинания тези кръгли годишнини (вкючително четвъртвековния юбилей на нашето дружество).
Предстои СБЖ да обяви програма за честването на 180-годишнината на българската журналистика и на 130-годишнината на организираното журналистическо движение в страната ни. Председателят на СБЖ Снежана Тодорова вече изтъкна, че се предвижда някои от проявите във връзка с националните чествания да се проведат в Самоков. Разбира се, основното честване ще бъде в София (през месец май), но изяви ще има и в нашия град. Възможно е тук да се състои научно-практическа конференция с участието на журналисти от столицата и страната.
В дружеството продължаваме да работим и за издаването на книга с творби на нашите членове.
Подходящо е времето да възкресим и друга наша идея – за учредяване на национална награда за родолюбива публицистика на името на Константин Фотинов. Това може да стане под егидата на СБЖ и на Общината. Имаме в Самоков национални награди на името на художника Захарий Зограф и на фотографа Анастас Карастоянов. На този фон съвсем на място изглежда и една бъдеща национална награда на името на друг забележителен български и самоковски възрожденец – първият журналист Константин Фотинов. Председателят на СБЖ Снежана Тодорова подкрепи нашата идея и обеща съдействие. Надяваме се, че и ръководството на общината ще откликне положително.
По наше предложение всяко дружество на СБЖ, когато е единствено в даден град, излъчва свой делегат, който участва в общите събрания на съюза. Общите събрания играят ролята на конгрес и се провеждат обикновено веднъж в годината. Чрез свой представител дружеството ни участва във всяко подобно общо събрание, което е най-висшият орган на управление на СБЖ.
Ние, сегашните членове на дружеството, работим или сме работили и в трите основни сфери на журналистиката – печат, радио и телевизия. Част от нас се занимават с книгоиздаване, фотография и други културни дейности. Още наши членове се трудят пък в сферите на търговията, индустрията, административната дейност, спорта, туризма. Не малко от нас участват и в работата на други обществени организации като ръководители и активни деятели.
Още едно признание за дружеството ни е, че част от нашите членове са носители на златния или сребърния почетен знак на Община Самоков и са удостоени със значката „Златно перо“ на СБЖ.
По предложение на нашето дружество Общинският съвет реши и с почетния знак на Самоков бяха удостоени през годините и редица общественици и културни деятели – Димитър Йончев, Мария Йончева, Васил Софин, Димитрина Божилова, изготвен бе документален филм за художника и почетен гражданин на Самоков Христофор Пейчев, наградени бяха младежи, спасили с риск за живота си жена от удавяне.
По наше предложение и с активното съдействие на дружеството ни през 2017 г. в новия парк „Крайискърец“ бе поставена паметна плоча в чест на майсторите и воините от Строителни войски, които през 60-те и 70-те години изградиха стената на Искъра. Вече половин век тази стена пази надеждно Самоков от големи наводнения, каквито неведнъж са ставали в миналото.
Представители на нашето дружество бяха включени в делегацията на СБЖ, която през 2015 г. посети Турция и участва в откриването на паметник на Константин Фотинов в гр. Бурса.
Наши представители са участвали през годините в журналистически семинари в София, Варна, Стара Загора, Враца, Благоевград и други градове. Свои книги през последните години издадоха няколко члена на дружеството ни – Тодор Попов, Албена Пенова, Надежда Георгиева, Надка Вардарова.
Всички тези наши изяви ни вдъхват самочувствие и ни стимулират за по-активна дейност през настоящата юбилейна година, а и в бъдеще. С общи усилия можем да постигнем нови успехи и да допринесем за утвърждаване на авторитета на журналистическата професия и за по-нататъшното развитие на Самоков и на целия регион.

Тодор Попов,
председател на дружеството на СБЖ в Самоков

Можете да харесате