Новини, Статии, коментари, Читателски

25 години от създаването на секцията по бойни изкуства

Годината е 1977-а. Едно от малкото развлечения за самоковци е киното, където се събират много хора. Точно там един младеж успява с лекота да се справи с двама местни бабаити. Тогава в града за първи път се заговаря за карате. Младежът е Славчо Змияров. А имената на бабаитите ще ги спестя – по-възрастните самоковци може би си спомнят случката и знаят кои са.
Славчо Змияров е тренирал карате под ръководството на Божидар Прасков. Години по-късно се запознава с Петър Чарийски, който като студент в София е тренирал джудо и различни други видове бойни изкуства. Така покрай двамата се сформира групичка от привърженици на източните бойни изкуства.
В продължение на две-три години с много ентусиазъм, под ръководството на Петър Чарийски, се занимавахме с бойни изкуства, където и както намирахме възможност, но най-вече на открито. За да се систематизират и популяризират заниманията, той предложи да се включим към новоизграждащия се клуб по културизъм с председател Димитър Казанджиев. Тъй като тогава официално не бе разрешено да се практикуват бойни изкуства, идеята бе ние да влезем в клуба само формално, за да имаме достъп до физкултурните салони, а всъщност да си тренираме нашия спорт. Така и стана. Получихме съгласието на Митко Казанджиев и започнахме да се занимаваме отначало в гимназията, а после в техникума. Това стана през есента на 1986 г. Тренирахме смесена система, включваща шотокан карате /предимно ударите с ръце и блоковете/, таекуондо /ударите с крака/ и елементи от кунг-фу.
От по-напредналите тогава Славчо Змияров се занимаваше предимно с шотокан, Георги Москов се разви в областта на таекуондо /WTF/, а аз се насочих към кунг-фу.
По-късно, през 1988 г., създадохме клуб „Орловец” с председател Петър Чарийски. В клуба сформирахме три секции: по шотокан с инструктор Славчо Змияров, по таекуондо – с инструктор Пламен Ицов, заместен по-късно от Георги Москов, и по кунг-фу, която водех аз.
След време се създадоха федерации към тези спортове и всяка от секциите се обособи в самостоятелна организация. Тук с благодарност си спомням за помощта, която съм получил за моя клуб от Васил Сайменов.
Все още периодични занимания по кунг-фу се провеждат при хубаво време на открито. В момента от секциите на „Орловец” е запазена само групата по таекуондо, ръководена от ученици на Георги Москов, който живее в Канада.
По случай 25 години от създаването на първата секция по бойни изкуства в Самоков поздравявам всички, които някога работехме /други и сега работят/ за популяризирането им и се надявам, че ще имаме нови последователи и по-добро бъдеще на бойните изкуства в нашия град.
Пожелавам на всички много здраве и успехи!

Петър Каназиров

Leave a Reply