Здраве, Новини

26 медицински сестри ще се грижат за 131 болни по проект

Общо 26 медицински специалисти, рехабилитатор, социален работник и психолог ще обгрижват по домовете им в продължение на една година 131 болни от града и селата. Това предвижда проект, спечелен от Общината, за който „Приятел” вече писа.
На среща в „МБАЛ-Самоков” на 19 август стана ясно, че по проекта се работи от май и че в близките дни, на основата на подадените заявления и на състоянието на кандидатите, ще бъдат подбрани окончателно и самите пациенти. Всяка медицинска сестра ще се грижи средно за петима болни.
В изпълнение на проекта ще бъдат закупени специален автомобил, медикаменти и консумативи, апарати за мерене на кръвното налягане, кантари и др.
Медицинските сестри ще работят по 4 часа дневно, като ще могат да използват и съботите и неделите. Дейността ще изисква тясно взаимодействие със съответните лични лекари и с координаторите и счетоводителя по проекта. Основната цел е да се обслужват качествено и на място десетки болни. Самите медицински сестри ще получават за своята работа по 330 лв. месечно.
За дейността по проекта на срещата в понеделник говориха кметът Владимир Георгиев и ръководителят на самия проект Ралица Герасимова, гл. експерт в Община Самоков. Изтъкнато бе, че се касае за проект от нов тип и че доста общини, за разлика от нашата, не са могли да отговорят на съответните критерии.
Д-р Красимира Ковачка поясни, че това не е първият проект, по който Общината ще работи съвместно с болницата. Управителят на „МБАЛ-Самоков” благодари на медицинските сестри и пожела успех на начинанието, като обеща от името на лечебното заведение да се оказва активно необходимото съдействие.

Тодор Попов

Leave a Reply