26 съученици честваха юбилея на набор 49-и в Широки дол

В слънчевата събота на 6 април общо 26 някогашни момичета и момчета, а днес зрели жени и мъже честваха тържествено 70-годишнината на своя набор.
Трогателна бе импровизираната им среща в помещение в местното читалище „Виделина-1932”, където бе обзаведена с чинове своеобразна класна стая /преди няколко години училището в голямото иначе село бе закрито/. Побелелите вече съученици дружно запяха „Вятър ечи, Балкан стене”. Заваляха спомени и шеги.
Преди това пък всички бяха посрещнати на входа на читалището и кметството от знаменосец с трикольора в ръка и асистентка. Юбилярите се почерпиха с красива и изключително ароматна пита. С интерес бяха разгледани фотосите, отразяващи богатата и успешна читалищна дейност в селото.


В самото начало пък събралите се положиха цветя пред паметника на героя Димитър Терзийски /жител на Широки дол, пленил турско знаме в битката при Булаир през Балканската война – 1913 г./ и на загиналите свои предци за свободата на България. Паметникът е в градинката в центъра на селото, а наблизо са изградени чудесен детски кът и модерно игрище за мини футбол и баскетбол.
Празнуващите си спомниха за своето ученическо време в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век, когато в училището в Широки дол е имало по две паралелки от набор. Специално родените през 1949 г. са били общо 52 и са учили в два класа. Трудно може да се направи сравнение с днешно време, когато тук вече няма учебно заведение, въпреки че все още има доста деца и млади хора – селото е трето по население от общо 24-те села в Самоковска община.


От набора 12 души вече са си отишли от грешния ни свят. По-голямата част от останалите 40 – общо 26 души, участваха с желание и умиление в срещата. Отсъстваха само 14 човека, главно поради болести и недобро здраве в момента.
Самата среща продължи до късно с другарски обяд и весела част в ресторанта на селото. Доста от „наборите” и сега живеят в Широки дол, но други бяха дошли от Самоков, от София, от Елин Пелин… Всеобщи бяха пожеланията подобни хубави срещи да има и в бъдеще.
Главен инициатор и организатор на трогателната проява бе Малинка Ръкльова, а съдействие оказа и читалищното ръководство в Широки дол със секретар Снежана Бакрачева.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*