Новини, Образование

261 деца ще се учат в ОУ “Христо Максимов”

Учениците с гордост слушат "Мила родино"

15 септември не фигурира в празничния календар на България, но е един от най-тържествено отбелязваните дни в годината. На тази дата младостта на България прекрачва училищния праг.
В Самоков винаги първият учебен ден е бил истински празник. Така бе и в четвъртък, когато заедно с по-големите ученици и 363 първокласници за първи път чуха училищния звънец.
В ОУ “Христо Максимов” през тази учебна година ще учат общо 261 ученици. Проверка на тържеството на 15 септември не се прави, но по всичко личеше, че всички деца бяха уважили празника. Заедно с родителите си, а някои и с по-малки братчета и сестричета. Особено приятно впечатление правеше красивата униформа, с която бяха повечето ученици. Кипеше глъч, разменяха се поздравления, даряваха се цветя, цветя… Много бяха аплодисментите за участниците в програмата, която включваше стихове, песни и танци. С особено умиление се посрещнаха изпълненията на първолаците.
Представителката на Общината Полина Спасова поднесе приветствие от името на кмета Ангел Николов и председателката на Общинския съвет Лиляна Янкова. Директорката Венета Симитчийска пък прочете поздравителен адрес от депутата Цветан Сичанов.
“Съпричастни сме с вашата радост и трепет пред прага на училището, който ще прекрачите след миг. Пожелавам ви то да бъде ваш втори дом, където да идвате с радост и с много желание да учите, да играете и да творите”, каза в приветствието си Севда Рогачева, майка на първокласник.
След посрещането на училищното знаме и националния химн водосвет отслужи отец Михаил Колев.
Г-жа Симитчийска поздрави с топли думи учениците и удари първия звънец. Под венец от цветя и отчупвайки от погачата, първи в класната си стая влязоха 22 първокласника с учителките си Чамова и Чапкънова.
Сред гостите беше и кметът на Злокучане Митко Манолов.
Положителни бяха отзивите за засиленото полицейско присъствие в този ден в училището и около него. Полицейски служители се бяха погрижили за добрия ред и организация на движението и около останалите учебни заведения в града ни.
Евгения Попова

Leave a Reply