Култура, Новини, Шарен свят

261 самоковци оставят костите си край Булаир в името на България

Тържество пред току-що построената сграда на читалище-паметник “Отец Паисий”, 1923 г.

Всяка година на 8 февруари честваме годишнината от победата при Булаир през Балканската война /1913 г./. Самоков е единственият град в страната, в който в памет на загиналите войни е построен не просто паметник, а читалище-паметник.
При започването на войната в града ни са били дислоцирани щабът на Втора бригада към 7-а Рилска дивизия, 22-и пехотен Тракийски полк, 7-и дивизионен артилерийски полк и дивизионна болница. В началото на 20 в. дивизията израства като едно от най-добрите съединения на въоръжените сили в страната.
При обявяване на мобилизацията над 2000 самоковци с патриотичен ентусиазъм се явяват в казармите.
По време на самата война турското командване решава да действа по Галиполското оперативно направление, откъдето минава най-късият път за Одрин. Командването на българската армия възлага операцията на полуострова на 7-а пех. Рилска дивизия под командването на ген.-майор Георги Тодоров.
Отбранителната линия е дълга 130 км. Съотношението на силите е: 21 турски табора срещу 13 български дружини, 3 турски ескадрона срещу 1 български, 24 турски картечници срещу 12 български.
На 8 февруари /26 януари по стар стил/ 1913 г. Булаирският турски корпус тръгва в атака срещу българските позиции. Около чифлика Доган Арслан се завързват кръвопролитни схватки. В края на деня родните воини се поздравяват със забележителна победа. Въпреки неравенството в численост и въоръжение те осъществяват една от най-блестящите операции в цялата война.
В епичния бой и самоковци дават свидни жертви – от загиналите воини 197 са от нашия град и 64 – от селата от района. В тяхна памет през 20-те години на миналия век е построена внушителната сграда на читалище “Отец Паисий”.
За проявени изключителни умения в командването и храброст в по-висок военен чин са повишени самоковците ген.-майор Димитър Перниклийски, командващ артилерията на Първа армия, и ген. Христо Петрунов, зам.-командир на кавалерийска дивизия. Двамата са герои и от Сръбско-българската война /1885 г./, когато като млади офицери също се изявяват.

Материалът е подготвен от специалисти от Историческия музей в Самоков

Leave a Reply