Баскетбол, Борба, Други, Зимни спортове, Новини, Спорт, Футбол

27 деца искат да са петокласници в СУ „Никола Велчев”

Приемните изпити за ученици в Спортното училище „Никола Велчев” се състояха на 24 и 25 юни. Двата етапа включваха задължителен медицински преглед и проверка на способностите, както и тестове за оценка на нивото на развитие на двигателните качества на кандидатите. Критериите са различни за отделните спортове и са утвърдени от Министерството на младежта и спорта. Младите спортисти обаче не срещнаха особени затруднения с покриването на изискванията, тъй като и досега са водили специализирана подготовка в своите клубове.
Общо 27 кандидати се явиха за приема на петокласници, като така запълват едната обявена паралелка. Най-много от тях – 12, са представители на борбата, а останалите им бъдещи съученици тренират ски алпийски дисциплини, сноуборд и биатлон. Засега няма желаещи да се включат в направлението по ски бягане.
Малък е и интересът към обявените допълнително сборни паралелки по футбол и баскетбол за 5 и 6 клас, които трябва да се състоят от минимум 18 ученици. Футболистите са представени от 10 момчета, а засега пък няма официално желаещи да учат и тренират баскетбол. Липсата на активност поставя под въпрос сформирането на двете паралелки. Остава все пак възможността за попълването им през август, когато предстои втори тур за прием на ученици.
„С оглед на това, че сме специализирано спортно училище в сравнително малък град съм доволна от интереса. При нас учениците не просто поддържат форма, а тренират спорт на професионално ниво. Те са и много натоварени, защото спортно-учебният процес започва в 8 часа сутринта и приключва в 18.30 вечерта. В същото време задължителните учебни часове са еднакви с останалите училища и образователният процес по никакъв начин не изостава. Доказателство за това са и 30-те призови класирания на наши ученици в последната година на национални и международни конкурси. Постигнахме и отлични резултати на държавните зрелостни изпити. Много наши абитуриенти се насочиха към СУ „Св. Климент Охридски”, Техническия университет, Нов български университет и, разбира се, към Националната спортна академия”, заяви директорката Светла Костова.
Така младежите от училището показват, че спортът и учението наистина могат да вървят ръка за ръка и да си помагат взаимно.

Делян Василев

Leave a Reply