Новини, Образование, Туризъм

27 ученици от Гимназията по туризъм се обучаваха на полуостров Халкидики в Гърция

Група от 27 ученици от 11 и 12 клас на Професионалната гимназия по туризъм премина 10-дневно обучение в 5-звездния хотел „Анастасия Резорт&СПА” на полуостров Халкидики в Гърция.
Начинанието бе предприето в изпълнение на проекта „Обучение, практики и инициативи в туризма” по програма „Еразъм +”, ключова дейност 1 – „Професионално образование”. Координатор на проекта е Българският младежки форум /БМФ/, а самоковското училище е в консорциум с още три професионални гимназия от Враца, Кюстендил и Велинград.
Водачи на нашата група бяха директорката Борислава Хаджийска и учителките Албена Попова и Елена Сердарева. Младежите и девойките от ПГТ са се изявили като сервитьори, готвачи, бармани, работили са на рецепция и в отдела за хотелското домакинство.
„Направи ни впечатление позитивното отношение на нашите отговорници, които наистина искаха да ни научат на нещо ново и как да си вършим работата по най-добрия начин”, разказаха за „Приятел” участници от групата на 30 април, малко след завръщането си в България.
Благодарение на много добрите си познания по английски нашите ученици не са имали бариера при общуването с местните хора, а дори се наложило да превеждат на връстници от другите родни групи. От нашата делегация пък са останали впечатлени, че всички служителите на хотела знаят и руски език.
Различната култура на хранене също заинтригувала самоковци, тъй като на блок масата имало разнообразие от морски деликатеси – миди, калмари, сьомга и пр., и пр. Нашите представители научили много за приготвянето на морска храна, както и нови рецепти за коктейли, които служители на хотела сами измислили.
„Благодарни сме за професионалното и добросъвестно отношение и на специалистите от БМФ с шеф Божидар Цветков, които ни показаха как се работи в екип, откликваха денонощно на въпросите ни, а и бяха възприемчиви към нашите предложения”, очаровани са самоковци.
В края на обучението било предложено на наши ученици да останат на работа там за летния туристически сезон. В хотела вече имало български служители, които оставили добри впечатления с работата си.
Освен чисто професионалните ангажименти, учениците си организирали и занимателни дейности – работилници, анимации, караоке, вечер на таланта, обучения по испански език и оригами, търсене на съкровища, състезание по сервиране и пр.
Самоковци направили панорамна обиколка на Солун, като обърнали повече внимание на Професионалната гимназия по туризъм в града. Това е и единственото училище в южната ни съседка, което е под шапката на Министерството на туризма, а не на образованието. В училището е въведено дуалното обучение и младежите и девойките учат само две години специални предмети. През лятото пък почти нямали ваканция, а са ангажирани да работят и да се развиват. Домакините показали и практическите си занимания в школото на своите гости.
Научили много и в плен на силни емоции и спомени от новите запознанства, учениците се прибрали в Самоков. Някои от тях, които ще се включат в следващата група, заминаваща на обучение в чужбина, вече нямат търпение да дойде краят на юни. Тогава, за трета поредна година, ученици от Гимназията по туризъм ще стажуват във Франция.

Делян Василев

Leave a Reply