Здраве, Новини

28 доброволци от Самоков дариха 12.6 литра кръв

За 6-и пореден път по инициатива на сдружение „Сили имам да се боря” и с подкрепата на Общината в града ни на 27 април се състоя благотворителна акция за кръводаряване.
Желаещите да дарят кръв бяха 40 души. По различни причини някои от тях не можаха да участват в акцията, но 28 доброволци дариха общо 12.6 л кръв.
Защо дарявате кръв, запитахме двама от тях. Ето отговорите им:
„Най-вече за да могат да се спасят повече деца. Логото на кампанията изключително много ме мотивира. За пръв път ставам кръводарител.” /Галина Николова/
„Защото някой някъде има нужда точно от кръвта, която всички ние даряваме. Още от казармата съм започнал да давам кръв. Не ги броя, но със сигурност вече над 10 пъти съм дал кръв.” /Калоян Николов/
От името на екипа специалисти от Националния център по трансфузионна хематология Евелина Динкова благодари на сдружението и на Общината за добрата организация на кампанията. Динкова изрази признание и от името на пациентите, на които с дарената кръв ще се окаже ценна помощ.
Препоръката на медиците е да се проведе разяснителна работа сред гражданите за ползата от кръводаряването не само като акция за помощ на нуждаещи се, но и като полезно начинание за самия кръводарител.

Евгения Попова
Яна Василева

Leave a Reply