Здраве, Новини

28 самоковци дариха над 10 литра кръв

Рекордните 50 души се отзоваха на петата поредна акция по кръводаряване „БлагоДАРЯ”, организирана от местното сдружение на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници „Сили имам да се боря” и медиците от Националния център по трансфузионна хематология /НЦТХ/.
Над половината от желаещите – общо 28 души, преминаха успешно предварителните тестове за здравословното им състояние и успяха да се включат в благородната инициатива. Така те превърнаха състоялата се в сряда, на 11 октомври, в Туристическия информационен център акция в една от най-успешните досега. Доволни от големия брой на доброволците бяха и сестрите Анита и Елица Симитчиеви от сдружение „Сили имам да се боря”. Те поясниха, че трима от участниците са дарили кръв за първи път през живота си.
Някои от явилите се добротворци пък са редовни „клиенти” по време на вече утвърдилите се благородни начинания. Един от тях е кметът на Рельово Йордан Клещанов. „Добро впечатление ни направи и появата на няколко младежи на възраст в долната допустима граница за кръводаряване /б. а. задължително е да си навършил пълнолетие – 18 години, за да дариш кръв/”, поясниха Анита и Елица.
Медиците от Националния център обясниха на новоприсъединилите се на страната на доброто хора ползите от това тяхно дело – кръводаряването стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава имунитета на организма. Количеството дарена кръв /0.450 мл на човек/ се възстановява за 24 часа, а в качествено отношение – до 3-4 седмици. Минималният срок между две дарявания на кръв пък е 60 дни.
Участниците в благородното дело получиха подкрепителни хранителни продукти и питиета, за да възстановят максимално бързо всекидневния си ритъм.
Неуспелите да дарят кръв пък бяха спрени по различни причини – високо кръвно налягане, настинка или друго заболяване, наличие на херпес и пр. Организаторите си пожелаха следващия път да бъдат върнати по-малко хора. Очаква се шестата подобна акция в Самоков да се проведе напролет.

Делян Василев

Leave a Reply