Други, Новини, Спорт

30 екипажа на 45-ото рали “България” в Самоков от 18 до 20 юли

Откриването е в петък от 19.30 ч. на площада

24 български и 6 чуждестранни екипажа се очаква да стартират на предстоящото 45-о рали “България”. Най-авторитетната надпревара на Българската федерация по автомобилен спорт ще се състои главно в района на Самоков и Боровец от 18 до 20 юли, като ще включва 14 специални етапа.
Официалното откриване е в петък, на 18 юли, от 19.30 ч. на централния площад „Захарий Зограф” в града ни. Преди самото откриване част от състезателите ще раздават картички, плакати и автографи на своите фенове и ще разговарят с тях.
В първия състезателен ден – събота, 19 юли, жителите и гостите на Самоков ще могат да наблюдават най-атрактивната част от ралито – по улиците на града. Предвидени са специални зони за публиката, които ще бъдат със символични цени на билетите. Особено атрактивна ще бъде отсечка от 1.6 км в района на кръговото кръстовище при стадиона.
Специална зона за зрителите ще имат 9-ият и 13-ият специален етап – “Бели Искър”. 9-ият етап е от 9 ч.,а 13-ият – от 13.20 ч. в неделя. За първи път в България любителите на автомобилния спорт ще могат да видят в един етап два пъти своите любимци. Това ще стане в неделя, в 12-ия специален етап – “Еледжик”, на “Ухото”.
В сряда, на 16 юли, от 9 до 19 ч. пилотите ще направят своите тренировки за опознаване на трасето. Те имат право да преминат всяка състезателна отсечка само два пъти. В петък, на 18 юли, от 8 до 12 ч. е техническият преглед на автомобилите, след което предстоят т. нар. shake down /окончателни настройки на автомобила/.
Състезателите, които ще участват за националният шампионат, пък ще направят своите тренировки в четвъртък, на 17 юли, от 9 до 18 ч.
В събота, на 19 юли, в Самоков от 9.30 ч. ще бъдат наградени първенците от националния кръг. Официално рали „България 2014” с международно участие ще бъде закрито в неделя, на 20 юли, от 15 ч. в Боровец.
Сред фаворитите, потвърдили участие в националния рали шампионат, е Игнат Исаев. Асът е лидер в класирането след победата си в рали “Твърдица-Елена” и вече има 29 точки; с 3,5 повече от Крум Дончев и с 4,5 повече от Пламен Стайков.
Крум Дончев бе гост в пресклуб “България”, където сподели подробности за подготовката за надпреварата: “Рали “България” винаги е било едно от любимите ни състезания. Тук е мястото, където можем да отстояваме нашите позиции пред чуждите екипажи. Първият етап, който ни предстои – 34 км, е най-дългият и ще е голямо натоварване както за автомобилите, така и за екипажите. В тази част от лятото времето е много горещо, навън често живакът минава 35 градуса, а в автомобилите ни градусите стигат 60. Определено ще ни е тежко.”
Шестте чуждестранни екипажа в ралито пък са от Чехия, Румъния, Сърбия и Турция.
В понеделник, на 14 юли, в Самоков се състоя работна среща във връзка с подготовката на ралито.
Директорът на състезанието Камен Михайлов благодари на общинската управа и специално на кмета Владимир Георгиев за „невероятната подкрепа”, която оказват, и обясни, че тази година няма далечни отсечки, състезателното трасе е главно около Самоков и ще даде възможност на гражданите да наблюдават повече етапи и атрактивни надпревари.
Д-р Красимира Ковачка, управител на „МБАЛ-Самоков” ЕООД, потвърди, че от болницата ще осигурят линейка и дежурни екипи съгласно изискванията. Представители на Пожарната и полицията увериха, че също имат готовност да съдействат за успеха на ралито.
В срещата участваха кметът Владимир Георгиев, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, почетният председател на Българската федерация по автомобилен спорт и почетен гражданин на Самоков Георги Янакиев, отговорни ръководители и организатори на авторитетното състезание, сред които Радослав Козлеков, Екатерина Стратиева, Георги Янакиев-младши, Чавдар Здравков и др. Тук бе и кметският наместник в Боровец Васил Динолов.
Миналогодишното рали „България”, състояло се също през юли, бе спечелено от украинеца Александър Салюк, състезаващ се за Казахстан. Негови подгласници станаха родни пилоти – Димитър Илиев и Крум Дончев.

Leave a Reply