30 ученици от ПТГ „Никола Вапцаров” участваха в първото състезание по дебати в Самоков

30 ученици с ръководител Биляна Стамова от ПТГ „Никола Вапцаров” участваха в първото по рода си състезание по дебати в Самоков, състояло се на 16 и 17 март в конферентната зала на хотел „Арена”. Младежите отстояваха своите позиции на тема „Туризъм и регионално развитие”. Те бяха запознати с формата на надпреварата от представителите на място на асоциация „Дебати-България” Ана Мария Панайотова и Моника Найденова.
Вълнуваща лекция изнесе и директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Впоследствие учениците от 9 до 12 клас, които са представители на паралелка „Икономика и мениджмънт”, бяха разделени в два отбора, представляващи правителството и опозицията. Така се чуха различни гледни точки за развитието на туризма в страната, а накрая, както се полага, участниците в разискванията си стиснаха ръцете. Инициаторката на срещата Биляна Стамова сподели, че се надява в Самоков да се създаде и клуб по дебати. Самата тя е сертифициран треньор по дебати от 2015 г.
„В началото учениците бяха малко притеснени, защото не са се сблъсквали с този формат, но постепенно се отпуснаха и дори ни изненадаха приятно. Надяваме се да се видим с тях и на националното състезание през лятото”, коментираха гостите от асоциация „Дебати-България”.
Като представител на Европейския парламент, който финансира проекта „Трансевропейски дебати за ЕП”, във връзка с чието изпълнение се състоя срещата, тук бе и Таня Чунтова.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*