Зимни спортове, Новини, Образование, Спорт, Туризъм

300 деца се научиха в Боровец да карат ски, Емили Тодорова и Георги Коцов – първенци

Снимка: https://www.borovets-bg.com

През този месец общо 300 ученици от Самоков и региона направиха своите първи стъпки със ски в Боровец с помощта на професионалните инструктори от ски училище “Бороспорт”.
Малките спортисти бяха включени в 11-ото издание на националната програма „Научи се да караш ски”. Целта на програмата е да даде възможност на много млади хора да се докоснат до магията на планината и да усвоят начални умения в ски спорта. Заниманията са продължили по 4 дни, а обученията са завършили със състезания, които са определили и участниците във финалната надпревара, състояла се на писта „Иглика” на 22 март.
В този оспорван финал участваха 30 момичета и 30 момчета от училища в Самоков, Говедарци и Долна баня, представили се най-добре в досегашните състезания.
Първа при момичетата завърши Емили Тодорова от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” с време 20.62 сек. При момчетата пък победи Георги Коцов, също от ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, със забележителното време 19.74, изпреварил с повече от две секунди своите подгласници. Двамата първенци заслужиха ваучери за двудневна лифт карта с включена екипировка в Боровец, както и участие в 4-дневна ски ваканция в Банско.

Снимка: https://www.borovets-bg.com

Втора при момичетата се класира Ива Калпачка от ОУ “Димчо Дебелянов” /Говедарци/ с 21.30 сек., а третото място, само на 14 стотни след нея, зае Антония Андреева от НУ “Станислав Доспевски”.
При момчетата Кристиян Гаврилов от ОУ “Митрополит Авксентий Велешки” стана втори с 22.13 сек., а трети се нареди Кирил Спасов от ОУ “Неофит Рилски” /Долна баня/, постигнал 22.53 сек.
Изпълнителните директори на “Бороспорт” АД наградиха призьорите от 1-о до 6-о място с купи и медали и с пожелания за още много спортни успехи.
Националната програма през този сезон се е осъществявала освен в Боровец, още в 6 курорта в страната. Общо 2235 ученици от 1 до 4 клас са направили своите първи спускания по пистите. Начинанието е осъществено под егидата на Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката и Българската федерация по ски, със съдействието на регионалните инспекторати по образование и с подкрепата на „А1”, „Макс спорт” и VISTA AWT.

Снимка: https://www.borovets-bg.com

Leave a Reply