Култура, Новини

31 картини на Иван Петров украсиха библиотеката

Момент от откриването на изложбата. От ляво на дясно: Христофор Пейчев, Мирослава Мирчева, Иван Петров, Лилия Кинина.

Пета самостоятелна изложба, озаглавена „Живопис”, откри на 24 юли в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” самоковският художник Иван Петров. Живописецът представи двугодишния си труд – природни и градски пейзажи, портрети, човешки персонажи, сътворени след последната среща с любителите на изкуството, състояла се през 2012 г. на същото място. Някои от 31-те му картини пък ни връщат към християнството и неговите ценности – „След грехопадението” и портретът на големия дарител на българската православна църква – навършилият 100 г. на 20 юли дядо Добри.
„Много съм радостна, че библиотеката ни се превръща в своеобразна галерия. Още повече, че картините на Иван носят белега на всеотдайността, която влага в тях, видно е опияняването му от природата. Новото за мен и за любителите на неговото творчество са фигуралните композиции, сред които присъстват и любими герои от книги и филми – Дон Кихот и Санчо Панса, Антъни Куин, изиграл ролята на Зорба Гърка в едноименния филм. Най-впечатляващи според мен са двете картини с танцуваща двойка, които пресъздават уникалната атмосфера на танца”, каза при откриването библиотечният специалист и ценител на изкуството Мирослава Мирчева.
Инж. Лилия Кинина заяви, че е станала свидетел на развитието и разширяването на обсега на творчество на един истински художник. „Днес съпреживяваме красотата, която Иван е пресъздал с картините си. Те са различни по тема, колорит, светлина… В същото време носят и една носталгия, усещане за личните ни къщи и спомени. Видна е майсторската игра на художника със светлината и сянката, което е характерно за импресионистите. Особена провокативност намирам в съвършенството на танцуващите двойки. Иван е успял да увековечи безсмъртни и непреходни мигове. Благодаря му за поднесената ни уникална разходка чрез неговите творби”, заключи Кинина.
Самият творец загатна, че обича да прави „закачки, гротески и да намига на публиката с творчеството си”. Много любов и чувство Петров е вложил в пресъздаването на любимия си телевизионен герой Антъни Куин. „След „Зорба Гърка” ми е много трудно да намеря друг качествен филм за гледане”, призна художникът. Макар да има вила в Райово, той твори в ателието си на ул. „Цар Симеон” в Самоков, зад болницата.
Иван Петров е направил и три автопортрета, озаглавени „Опит за летене”, „Заслужен отдих” и „Пчелар”. Самият той се занимава с пчеларство и след края на официалната част покани гостите си на домашно произведен мед от различни реколти и с различен състав.
Почетният гражданин на Самоков Христофор Пейчев пожела на колегата си да продължава да рисува със същия хъс и да постигне това, към което се стреми. Латинка Трохарова също поздрави живописеца, а много от гостите му връчиха цветя. Ив. Петров благодари на домакините от библиотеката, както и на големия си син и неговата съпруга, които пропътували 3000 км от Дания, за да присъстват на „този мой празник”.
С приятелски разговори, почерпка и любуване на красивите картини завърши тази очарователна вечер.
Изложбата ще остане на разположение във фоайето на библиотеката до Празника на Самоков през август.

Делян Василев

Leave a Reply