32 деца кандидатстват за една паралелка в Спортното училище „Никола Велчев”

Днес в Спортното училище „Никола Велчев” се състоя практическата част на държавния план-прием за петокласници. Общо 32 деца кандидатстваха за прием, което е с 9 души повече в сравнение с миналата година. От тях ще бъдат одобрени до 26 ученици. Всичките желаещи са картотекирани в спортните клубове, подготвени са за изпита и отговарят на условията. Целта, както уточниха от училището, не е да се гони запълване на паралелката, а да се осъществи качествен подбор. Най-много –12, са кандидатите в профил борба, 7 са кандидатите за състезатели по ски алпийски дисциплини, биатлонистите са 6, сноубордистите – четирима, а ски бегачите – трима.
„Много спортни училища в страната изпитват трудности да попълнят паралелките си. При нас, благодарение на целенасочената ни работа, взаимодействието със спортните клубове и средствата, които осигурява Общината за щатните бройки на треньорите към тях, този проблем не се забелязва”, заяви директорката Светла Костова. Тя допълни, че учебната подготовка тук не отстъпва по нищо на съответния процес в общообразователните училища. За това свидетелстват и резултатите на учениците на държавните зрелостни изпити за абитуриентите и на националното външно оценяване на седмокласниците. В учебния процес се внедряват и иновативни методи на обучение, с които се доказва, че ученето и спортът могат да вървят ръка за ръка.
„Наскоро имахме открит урок по философия в 8 клас с преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски”. Гостите бяха приятно изненадани от учениците, които взеха дейно участие в урока и не пестяха въпросите си”, подчерта Костова.
Паралелно с приема на петокласници седем младежи се явиха и на предварителната селекция за допълване на паралелките в горните класове.
Както е известно, държавният план-прием на спортните училища се утвърждава от министъра на младежта и спорта, а не от Регионалното управление по образованието, както е при общообразователните училища.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*