Новини

33 случая на едра шарка за месец и половина

Здравните власти алармираха, че в града ни заболяванията от варицела /едра шарка/ зачестяват. От началото на октомври до 20 ноември са регистрирани 33 случая на разболели се деца. Болни има главно в детските градини “Зорница” и “Детелина”, в ОУ “Св. св. Кирил и Методий” и в ПГ “Константин Фотинов”.
Засега не е засегнат ромският квартал.
Според медици болестта протича в лека и средно тежка форма, без усложнения. За момента няма хоспитализирани, прилага се домашно лечение.
Както е известно, варицелата е характерна с едър обрив. При контакт с болен се разболяват 80 % от непреболедувалите. По-често боледуват деца, тъй като повечето от възрастните са прекарали шарка и притежават доживотен имунитет към това заболяване.
Инкубационният /скритият/ период е от 12 до 21 дни. Заболяването започва с висока температура – до 39 градуса,болки в гърлото, хрема, кашлица и типичен обрив, който се развива 3-4 дни, придружен със силен сърбеж.
При по-леките заболявания обикновено пациентът се изолира в дома за 7-10 дни и се маже с ментолов спирт против сърбежа и за дезинфекция. Желателно е да се поемат храни, които не са кисели и пикантни, препоръчителни са пресните плодове и зеленчуци.
Специалистите съветват в училищата и детските градини да не се допускат деца, при които има симптоми на заболяването, а родителите да търсят своевременно лекарска помощ.

Leave a Reply