Други, Новини, Спорт

330 джудисти мериха сили на “Евро 2013” в “Арена Самоков”, България с два медала

„Арена Самоков” донесе късмет на българските джудисти Ивайло Иванов и Ивелина Илиева по време на европейското първенство за мъже и жени до 23 години. Иванов спечели златен медал в кат. до 81 кг, след като се справи на финала с руснака Хасан Халмурзаев.
Илиева пък спечели бронзов медал в кат. до 57 кг. Тя се качи на почетната стълбичка след победа с ипон над италианката Мартина Ло Гуидис. По този начин състезателката ни донесе небивала радост по трибуните, където стотици зрители скандираха името й.
Илиева имаше великолепна възможност да спори и за титлата, но в полуфиналния двубой срещу Лоредана Охай /Румъния/ представителката на северната ни съседка успя да надделее със златна точка.
“Изключително съм щастлив от бронзовия медал на Ивелина. Според мен тя заслужаваше дори да се бори за златото, но при абсолютно равенство в полуфинала съдиите дадоха предимство на съперничката й. Много силно първенство, всички са изключително добре подготвени. Имах по-големи очаквания към представителите ни при мъжете в кат. до 60 кг, както и към Магдалена Върбанова, но явно не издържаха психически. Определено им беше тежко, защото пред родна публика очакванията са големи”, сподели държавният селекционер Георги Георгиев.
Общо 330 състезатели от 36 държави взеха участие в еврошампионата. Наред с джудистите в залата пристигнаха и 30 официални лица от европейската федерация по джудо начело с президента Сергей Соловейчик /Русия/.
Преди турнира стана ясно, че Министерството на младежта и спорта е подпомогнало Федерацията по джудо със 119 хил. лв., а общо разходите за шампионата възлизат на 280 хил. лв. От централата обявиха, че е възможно това да бъде последното европейско първенство за тази възрастова група.

Leave a Reply