Новини, Шарен свят

3350 души са без работа

Общо 3350 души – 21.55 %, са регистрираните безработни през октомври, показват официални данни от Бюрото по труда. В сравнение със септември безработицата е нараснала с 0.6 пункта, а спрямо същия период на миналата година – с 1.15 %.
В същото време, както и друг път, средната безработица в страната – 10.7 %, е двойно по-малка.
Тенденцията за увеличение на безработицата от началото на годината е причинена от намаления бюджет и ограничения брой оперативни програми, поясниха от Бюрото по труда.
Сякаш по традиция жените са повече от половината хора без работа – 55 %. Неблагоприятна тенденция е и увеличението на хората с висше образование, останали без работа. Те са вече 185 лица – 5 %. Значителна част от безработните – 37.5 % – са хора с начално и по-ниско образование. Обикновено те нямат и квалификация и това прави тези над хиляда души неконкурентоспособни на пазара на труда.
През октомври в редиците на безработните са се влели 357 човека, работили дотогава главно сезонно по морето или участвали в приключилия вече проект „Подкрепа за заетост”. От регистрация по различни причини са отпаднали 164 души. В същото време работа са започнали 100 човека.
От Бюрото по труда очакват през ноември заетостта да се увеличи благодарение на започващия зимен сезон в Боровец, както и на проекта „Подкрепа за заетост”, по който вече са одобрени 105 души.

Евгения Попова

Leave a Reply