Новини, Шарен свят

34 камери вече бдят за сигурността в Самоков и района

Общо 34 камери са монтирани в Самоков и в 4 села от района. Така приключва проектът за видеонаблюдение, осъществен в общината, чиято цел е да се съдейства за подобряване на сигурността и обществения ред. Местата на камерите са определени съвместно с представители на полицията. Изпълнител на проекта е фирма „Сателитни системи”, а финансирането на стойност 36 хил. лв. е от Общината.
Камерите „покриват” възлови места – градските входно-изходни артерии, кръстовища, кв. „Самоково”. Според запознати Самоков сега е един от малкото градове в страната с такова всеобхватно покритие, и то по 24 часа в денонощието. За това информират табели, поставени на различни места в града. Видеонаблюдение вече има и в Драгушиново, Злокучане, Бели Искър, Радуил. В близките няколко години постепенно ще бъдат обхванати и останалите села в общината. Дори на места жители изразили желание със собствени средства да закупят техниката. Според специалисти камерите са с много добра разделителна способност и на тях се различават даже лицата на хора и номерата на автомобилите.
Екипът на „Сателитни системи” се ангажира и с профилактиката и поддръжката на апаратурата. Освен в РУП, екрани за наблюдение има и в Общината.
Очаква се новата система да облекчи работата на полицията и да действа превантивно по отношение на евентуални нарушения.
Всичко това стана ясно на пресконференция на 20 декември в Самоков, на която за нововъведенията говориха кметът Владимир Георгиев, управителят на „Сателитни системи” инж. Никола Вецев и началникът на Районното управление на полицията Филип Благоев.

Тодор Попов

Leave a Reply