Новини, Образование

35 000 висшисти, дипломирали се във ВУАРР, са се реализирали в икономиката на България и ЕС

Разговор с проф. д-р инж. Димитър Димитров, президент на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите

Проф. д-р инж. Димитър Димитров е известен преподавател и учен, автор на проекта и учредител на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите /ВУАРР/ в Пловдив. Има богат опит през годините в областта на строителството, мениджмънта и образованието – бил е първи заместник-министър на земеделието, председател на Национална борса за интелектуални продукти, учредител и председател на Национална федерация на кредитните кооперации и на Българския кооперативен съюз. Ректор е на ВУАРР.
През 1985-1990 г. като инженер е участвал в строителството на хотел „Рила“ в Боровец.
Специализирал е в САЩ и Европа в областта на университетския мениджмънт. Изнасял е лекции в Полша, Гърция, Турция и други страни.
Създател е на „Академия за лидери“ във ВУАРР.
Носител е на медали и отличия за принос към науката, образованието и културата, доктор хонорис кауза.

– Проф. Димитров, представете накратко Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.
– Тази година нашето Висше училище чества своята 28-годишнина. Разкрито е с решение на Министерския съвет през 1992 г.
Към момента е най-голямото частно висше училище извън столицата. Обучаваме над 5 000 студенти, които са основно от регионите и голяма част от общините, свързани с агробизнеса и туризма.
Нямаме регистрирани безработни сред 35-те хиляди дипломирани висшисти, завършили ВУАРР. Всички са се реализирали в икономиката на България и Европейския съюз. Най-важното е, че при нас студентите могат едновременно да работят, да учат и да се грижат за любимите си хора. Не се откъсват от семействата си. Ние сме акредитирали, съгласно Закона за висшето образование, всички форми на обучение: редовна, задочна, дистанционна и индивидуална, тъй като над 75 % от студентите ни учат и работят едновременно. Кандидатстудентската кампания е в ход и можем да споделим пред обществото, че се развиваме успешно напред и нагоре.
– Каква е мисията на ВУАРР?
– Мисията ни е да осигурим висше образование и научно обслужване на регионите, където младежите най-често са дискриминирани по географски и социален признак и не могат да си позволят да учат в София или в чужбина. Ние осигуряваме образованието за тези млади хора. Имаме мрежа от филиали, локални центрове, офиси в регионите на страната. Към тях отскоро се присъедини и Самоков. След среща с кмета на Общината г-н Владимир Георгиев разкрихме офис в града. Когато нашите кандидат-студенти се обадят в ректората на телефон 032/960 360, ние веднага можем да им кажем, къде е най-близкият за тях център, офис или филиал, за да не губят време и пари. За Самоков информация могат да получат на телефон 0888 077 900.
Как точно ще се осъществява обучението?
– Ние от две десетилетия развиваме успешно дистанционна форма. Центърът за дистанционно обучение на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите предлага виртуална система за обучение, която съчетава предимствата на традиционното дистанционно обучение, европейската практика и модерните технологии.
Дистанционното обучение се развива в интернет базирана система, която позволява достъп от всяка точка на света, материалите в нея се обновяват периодично, осигурена е възможност за лична консултация, синхронна и асинхронна комуникация. Изпитите се провеждат онлайн по предварително зададени критерии, а оценяването е обективно и безпристрастно. С ползването на електронни и дистанционни форми на обучение се спестяват значителни средства, време и енергия, осигурява се ефективна обратна връзка, а обучението се превръща в активен процес.
 Значителен брой студенти на висшето училище се обучават в дистанционна форма на обучение в платформата: http://www.vuarr-dist.com/. Така ще учат и студентите в Локалния център в гр. Самоков.
Таксите за обучение са най-изгодни не само в страната, а и в цяла Европа. Няма съмнение, че първокурсниците ще се възползват от преференциалните такси в размер от 490 лв. на семестър. В същото време, разбира се, висшето училище отново ще зарадва студентите с ежегодния жребий, който се провежда с наближаването на студентския празник 8 декември. Между подаръците има лаптопи, стипендии по 1000 лева, екскурзии в чужбина, почивки на планина и на море.
– Какво е характерно за по-малките общини, където младежите искат да учат, но нямат възможност?
– Специално за тях ние сме подготвили много добри пакети. За първи път едновременно със специалността, в която учат, например „Управление на общини“, „Управление на региони“, „Туризъм“, „Финанси“, „Счетоводство“, „Банки“, „Управление на информационните системи“, „Управление на човешките ресурси“, „Икономика и управление на агробизнеса“, ние предлагаме професионална квалификация учител. Тя може да се учи паралелно с основната специалност. По този начин нашите студенти могат за 3 семестъра да получат педагогическа квалификация. Такава квалификация могат да придобият и служители в общините, държавните и частните предприятия, които имат завършено вече образование бакалавър или магистър от който и да е университет. Цялото общество вече е свидетел на усилията на правителството, на Министерството на образованието, на Министерството на финансите рязко да се покачват заплатите на учителите, които в по-отдалечените региони липсват и за съжаление това е тенденция. Ето защо един експерт в дадена община може да получи при нас учителска квалификация и едновременно с работата си в общината да получава и втора заплата като учител. Същото важи и за всички студенти, които учат при нас. Те могат да придобият и учителската квалификация и да разширят възможностите за намиране на добре платена работа.
–  Каква е акредитацията на Висшето училище?
– Ние държим на нашите основни принципи: „Вяра, наука, труд“ и „Чух и забравих, видях и запомних, направих и разбрах“, а също и „Толкова теория, колкото е нужна за практиката“.
Нашата институционална акредитация е с оценка 9,03 по десетобалната система, най-високата. Важно е да подчертаем, че ние издаваме и българска, и европейска диплома.
– Проф. Димитров, в заключение какво ще пожелаете на кандидат-студентите през новата учебна година?
– Който иска да стане истински професионалист, да печели добре и да се гордее с дипломата си, е добре дошъл. Но нека не вярва само на рекламите, а да пита тези, които вече учат в съответния университет.
Пожелавам на всички студенти – млади и не само, защото ние нямаме възрастови ограничения, успехи в следването. А на тези, които сега се дипломират като абитуриенти – добре дошли са да кандидатстват сега, за да си запазят студентско място в тази специалност, в която имат желание. И когато си вземат дипломата, да се запишат.
Пожелавам успех на предприемчивите, трудолюбивите и амбициозните студенти! А ние ще им помагаме с всички сили за тяхната добра подготовка и реализация.

Leave a Reply