Култура, Новини

39 зелника придадоха автентичност, вкус и красота в Бели Искър /СНИМКИ/

– Депутатът Радослав Стойчев прежали 140 лв. за кулинарен шедьовър
– Социоложката Мира Радева и кметицата на Продановци Емилия Драганова също се сдобиха с вкуснотии
– Гости от Златоград, Нови Искър и София се радваха на рилската гозба и природа

В истински празник на традициите, фолклора и българщината се превърна 14-ият Празник на рилския зелник, състоял се в събота, 25 юни, в центъра на Бели Искър. Организатор бе едноименното местно туристическо дружество с помощта на Община Самоков и кметство Бели Искър. 39-те зелника /автентични и поукрасени/, слънчевото и сравнително прохладно време, отличното настроение на присъстващите, сред които имаше гости от София, Нови Искър, Златоград и другаде, фолклорните изпълнения на самодейци и последвалият концерт на професионални изпълнители оживиха китното село в полите на планината.
Поздрав в началото отправиха дългогодишният кмет на Бели Искър Крум Георгиев и зам.-кметът на Самоков Васил Сайменов. “Радвам се, че за пореден път се събираме тук, за да уважим традициите и да се порадваме на това изкушаващо кулинарно изделие, характерно за нашата община. Не случайно Бели Искър има златен печат за уникално европейско селище”, подчерта в приветствието си г-н Сайменов. Той бе и председател на комисията, която определи най-добрите зелници. В нея участваха още Люба Кленова, също зам.-кмет на Общината, Иванка Вукова, Милка Ничева и Ирина Найденова.
За втора поредна година зелникът на Райка Георгиева Димитрова от Бели Искър бе определен за № 1. Сръчната домакиня скромно разкри тайната си – “зелник се прави с мерак”. След нея се наредиха изделията на Елена Попова от Райово и на друга жителка на Бели Искър – Катя Виденова. Специалната награда за най-автентичен зелник пък получи също за втори пореден път самоковката Йорданка Караджичкова. От сцената майсторката заяви, че е станала в 4 ч. сутринта, за да бъде зелникът пресен и да го приготви навреме за празненствата. Тя отправи и пожелание към младите самоковки и българки – “да се научат младите булки да точат и месят корите сами”, посрещнато с въодушевление от публиката. Майсторките на вкусната, но и трудоемка вкуснотия, получиха съответно по 50, 30 и 20 лв.

По-късно наградените изделия бяха разиграни на търг, при който зелник № 1 бе продаден за рекордните 140 лв. Внушителната сума бе заплатена от народния представител Радослав Стойчев, който след това подари спечеленото на свой приятел. Голяма роля за високата продажна цена изиграха вдъхновяващият и свеж водещ – дългогодишният спортен журналист в телевизия “Евроком” Станимир Бакалов, и социоложката Мира Радева, собственичка на ресторант “Сладко и солено” в центъра на Бели Искър, която подчерта, че парите се дават не само за зелника, а и за запазването на традициите и за самото сдружение – организатор на празника. Г-жа Радева лично закупи автентичния зелник на Й. Караджичкова срещу 55 лв.
Николай – специално дошъл тук от Златоград, пък се сдоби с класирания на второ място зелник за 100 лв. “Можете сами да си направите сметка какви природни дадености и традиционни ястия имате, защото предпочетох да дойда в Бели Искър вместо да остана в Златоград за първия Празник на “въртяното” кафе”, изрази въодушевлението си от видяното и опитаното гостът. Класираният на трето място зелник на Катя Виденова отиде в родното й Продановци, тъй като бе закупен от кметицата на селото Емилия Драганова.
Преди и след търга на белоискровска сцена, пременени в народни носии, се изявиха с песни самодейци от читалищата в Бели Искър /с ръководители Филинка Георгиева и Катя Виденова/, Маджаре /Георги Ников/, Мала църква /Елка Любенова/, Доспей /Елена Ковачка/, Райово /Ани Игнева-Машова/, Клисура /Мая Чучукова/, Ярлово /Мария Шаранкова/, Радуил /Мария Стоянова/, Марица /Васил Сотиров/ и Шишмановската група с ръководител Иванка Слатинска.
Вокален поздрав към домакините отправи и Сена Стоименова, дошла със свои съратници от пенсионерския клуб в Нови Искър. В подобно амплоа се изяви и председателката на местното туристическо сдружение Мира Радева.

Кръшни танци демонстрираха детският състав “Доспейче”, радуилският “Лудо младо” /Андрей Марков/ и софийският ансамбъл “Дивля”. На площада хората поведоха участници от ансамбъл “Самоков”, дошли тук направо от провеждащия се в съседен Боровец фестивал “Магията на Рила”. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха и специалните гости – народните изпълнители Георги и Иван Гоцеви, Благовест Бичаков и ансамбъл “Гоце Делчев”, както и младите певци Тишо и Тошо.
Малките посетители пък бяха завладяни от приказни герои, претворени в балони с хелий, както и от нов вид атракцион – подвижните изкуствени кончета на колела. В съседство бяха изложени и сувенири от местното туристическо сдружение, а усмихнатата Веска Терзийска, изпълнителен директор на сдружението, се стараеше програмата да върви по мед и масло и всички гости и присъстващи да останат доволни от опитаното, видяното и чутото в съботния следобед.
Тепсиите с вкусните и оригинално украсени зелници набързо се изпразниха и празнуващите се ориентираха към цвърчащите с кюфтета и кебапчета скари. Така веселбата под величествените Орлови скали продължи до късна доба, а местните жители отсега заживяха с мисълта за следващия юбилеен 15-и Празник на рилския зелник.

Делян Василев

Повече снимки тук: https://www.facebook.com/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1348679335162012

Leave a Reply