Култура, Новини

40 години клас по акордеон с ръководител Георги Машов към читалището

Стотици зрители изпълниха читалище-паметник „Отец Паисий” на 17 ноември, за да видят и да чуят на живо концерта, ознаменувал 40- годишнината на класа по акордеон с ръководител Георги Машов към читалището. Настоящи и бивши възпитаници на школата, творци от няколко поколения, а и гост-изпълнители превърнаха проявата в празник.
Вълнуващо начало положиха шестима от най-младите акордеонисти – Адриян Чучуков, Георги и Радослав Даганови, Димитър Рогачев, Иво Иванов и Николай Петров, представили в секстет китка мелодии от Тирол и елзаски народен танц. Шестимата се изявиха и по саме, а и в дуети.
Отскоро в графа „бивши възпитаници” на класа са студентката в Музикалната академия Ирена Рогачева и ученикът в Нацоналното музикално училище „Любомир Пипков” в София Мариян Минчев. Истински виртуози в своята сфера, те демонстрираха големите възможности на акордеона. Вдъхновен от продължителните ръкопляскания, Мариян включи и джаз импровизация в репертоара си, с което вдигна на крака публиката.
Трогателни музикални поздрави за Машов и меломаните в залата отправиха акордеонисти от различни поколения – Станислав Волев и Емил Николов, корепетитори на танцов състав, завършилите средно музикално училище Васил Асенов и Васил Николов, имащият висше музикално образование от ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград Йордан Грахльов, висшистът от Музикалната академия Самуил Павлов.
Румен Иванов поздрави първия си учител по акордеон, като изпълни със своята половинка в дует „Пирин”, а и в живота – Радостина Димова, песни от репертоара на дуета, включително произведенията, с които двамата са се изявили в две последователни години на фестивала „Пирин фолк” в Сандански.
Г. Машов бе поздравен и от оркестър „Роял бенд”, чиито ръководител Стефан Йорданов – преподавател в ЮЗУ „Н. Рилски”, е бивш възпитаник на класа. В първото изпълнение на бенда участва и съвсем младият племенник на Стефан – Николай Йорданов.
40-годишнината бе гарнирата и с чудните гласове на участниците във вокалния състав „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева.
„Този концерт е доказателство, че музиката е най-силното средство за въздействие – тя сплотява, възпитава, обединява и създава приятелства независимо от време и разстояние”, изтъкна водещата Ралица Стоянова.
Георги Машов благодари от сърце на всички участници, които излязоха заедно на сцената и го трогнаха до сълзи. Той пожела тези срещи да станат традиция, за да се увлекат по музиката повече деца и младежи.
Юбилярят бе отрупан с цветя. Поздравителни адреси към него отправиха Латинка Щъркелова от името на Младежкия дом, Елена Дамянова от името на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” и Петя Лазарова от името на бившите му възпитаници, не успели да присъстват на концерта.
„40-годишна история може да се напише само с талант, любов и постоянство. Убедени сме, че вие ще продължите с жар и обич да се занимавате с музика, ще творите, ще развивате и ще пренасяте през поколенията красотата на акордеонното изкуство”, изтъкна председателят на читалището Стоян Пашов.
Концертът бе заснет от екип на канал „Рила” и се очаква да бъде показан и по самоковската телевизия.

Делян Василев

Leave a Reply