Култура, Новини

40 години с китара да учиш младите…

Снимка: архив

Когато е трябвало да пиша за някого като самоковеца Христо Христов, просто не са ми стигали думите, за да разберат хората за какъв човек става дума. Много наши съграждани добре го познават, защото има богато житие-битие. Това е характерно и за по-младите поколения – децата, младежите, на част от които е бил учител по български език и литература, преподавател по китара /от 1980 г./, а от 23 години и ръководител на китарния състав „Акустика“.
По случай юбилея на преподавателската му дейност на самия 1 октомври – празника на музиката и поезията /Христов е и поет/, в Младежкия дом се събраха доста хора. Председателката на читалище „Младост” Лилия Шуманова представи човека и твореца Христо Христов.
Сред гостите бе и зам.-кметът Люба Кленова, която връчи на юбиляря поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев. „Не може да не харесваш някой, който харесва китарата”, бе цитирал Георгиев в приветствието си мисълта на известен писател.
Христов бе удостоен и с почетен плакет от Общината. Учителят по музика получи още много подаръци и цветя, сред които и плюшена китара, както и пожелания поне още… 40 години да учи младите да свирят и да обичат музиката.
Негови ученици пък разходиха присъстващите по цял свят с изпълненията на фламенко, валсове, романси, рап, фолклор… На сцената излязоха Крис, Александра, Маргаритка; Гого, Теди, Ванката, Лори, Таня, Венеса – млади китаристи, интелигентни, сериозни и както своя учител – скромни; при това Александра, Венеса и Маргаритка свириха с лява ръка…
Стана много приятен концерт. Накрая всички се почерпиха с бонбони и вкусна красива торта. Малки подаръци от името на Младежкия дом връчи отговорничката на дома Латинка Щъркелова, която също поздрави юбиляря.

Димитрина Божилова

х х х

Христо Христов от малък учи китара при специалиста Дюлгеров в музикалната школа към читалището в Самоков. По-късно завършва колеж по култура, където изучава и музика. Става категоризиран музикант – артист-оркестрант, китарист. През 1980 г. специализира в Музикалната академия и започва да замества в Самоков като преподавател по китара Димчо Тосков.
През 1997 г. създава китарния ансамбъл „Акустика”, който сега развива дейност към читалище „Младост”.
Ученици на Христов са се представяли достойно на международния фестивал „Панчо Владигеров” в Кюстендил, в национални фестивали в Чирпан и др. Негови възпитаници са Александър Веждаров, който в момента следва тон режисура в Англия; Божидара Трохарова, която завършва Музикалната академия; Даниел Кирилов, завършил специалност „Тон-режисьор“ в Нов български университет; Виктор Джоргов, създал собствена група, с която концертира из Европа; Иван Велчев, основал собствено студио и няколко групи в Дания; Момчил Степанов, завършил Театралната академия и познат и от телевизионния екран; Любчо Балабанов, собственик на звукозаписно студио. Успешно се представят като музиканти Методи Панайотов, Христина Стефанова, Димитър Паев, Стефан Красимиров и др.
Като композитор Христов участва със своя творба в организирания онлайн международен конкурс за авторска песен „С песен срещу бедността”, която в изпълнение на Габриела Даганова получава над 100 хиляди одобрения. Негово произведение – текст и музика, участва в конкурс за стара градска песен в изпълнение на Аглика Крушовенска и също печели отличие. За твореца писателят Хрим Христовски преди време е красноречив: „Христов изпълни града с китарен звън”.
Разнообразна е и писателската дейност на Христо Христов. Автор е на „Самоковски силуети” в три части, на няколко стихосбирки и на сборници с разкази, есета, литературна критика и публицистика. Представял е много млади автори. Председател е на Сдружението на самоковските писатели.
Завършил е българска филология и като магистър доста години бе учител.
Преди години е работил и като екскурзовод, бил е и секретар на читалище-паметник „Отец Паисий”. Освен ръководител на ансамбъл „Акустика” е и секретар на читалище „Младост”.

Лилия Шуманова

Leave a Reply