Култура, Новини

400 участници в „Дар от природата” в Говедарци

Традиционният фестивал „Дар от природата” се състоя в събота и неделя, на 24 и 25 август, в Говедарци за седми път.
Участваха около 400 самодейци от цялата страна, обединени в близо 50 певчески и танцови състави.
Инициативата на кметството на селото и на местното читалище „Христо Ботев” събра и много други почитатели на родния фолклор, на песните, танците и оригиналните народни обичаи, както и на художествените занаяти, на биопродуктите и на природните дарове.
Председателят на читалището Мария Арангелова приветства събралите се и благодари за помощта и съдействието на Община Самоков и на спонсорите.
Участници, домакини и гости бяха поздравени и от кмета на селото Георги Шуманов, който лисна менче, за да върви на фестивала по вода.
Кметът на Общината Владимир Георгиев се обърна с топли думи към присъстващите и изтъкна, че фестивалът допринася за запазване на добрите традиции и за развитието на туризма в района.
Празничната фолклорна програма бе открита от женската певческа група на Говедарци с ръководител Даниела Георгиева и от младите танцьори към чигалище „Христо Ботев”. И се заредиха през двата дни десетки състави и стотици изпълнители – една феерия от звуци, динамика, ритъм, красота, жизнерадост… Журито, което оценяваше изявите на певците и танцьорите, бе наистина много затруднено да отсее най-добрите в отделните категории. Всички участници получиха и грамоти.

Наред с песните и танците край обновената градинка в центъра на голямото село бяха демонстрирани и занаяти, включително предене на чекрък. Желаещите можеха да си закупят интересни дърворезби, произведения на плетаческото и шавашкото изкуство, сувенири… На посетителите се предлагаха екологично чисти продукти – домашно сирене и кашкавал, овче кисело мляко, мед, сладка, билки… Отделен щанд изкушаваше деца и възрастни с домашно приготвени кулинарни специалитети – питки, кексове, сладки…
И през двата дни времето беше чудесно и много жители и гости на селото можаха да изживеят истински празнични мигове.

„Поздравявам организаторите! Ще продължа да подкрепям подобни чудесни инициативи. Преди седем години възродихме Чакъровите тържества по инициатива на клуб “Чакър войвода”. От миналата година по инициатива на читалището в Бели Искър се провежда възстановка на “Сватбата на Яворов”. В Алино вече се утвърдиха Пролетните празници, в Поповяне – Празникът на дзивата и картофите и Щъркеловите четения, в Ковачевци – “С песните на Кремена Станчева”. Важно е да оживим нашите села, защото, сигурен съм, все повече хора ще се стремят да бъдат по-близо до природата”, заяви по-късно кметът Вл. Георгиев.

Leave a Reply