Новини, Снимки, Шарен свят

30-метрова стълба и много емоции за самоковци навръх Празника на пожарникарите /СНИМКИ/

Самоковските пожарникари отбелязаха на 14 септември професионалния си празник с атрактивни демонстрации насред централния площад „Захарий Зограф”. Служителите на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” изложиха петте нови противопожарни автомобила, получени по европроект през 2014 и 2015 г., и демонстрираха техните възможности.
Появата на модерната техника и съпътстващото музикално оформление моментално привлякоха вниманието на граждани и гости на града ни, намиращи се в центъра, както и на случайни минувачи. Впоследствие част от инициативата станаха малчугани от детска градина „Звънче” с ръководители Парашкева Стоянова и Теменужка Витанова, деца от филиал „Осми март” с водачи Петя Пенева и Виктория Янчева, както и още много деца, младежи, а и по-възрастни, родители, баби и дядовци.
Присъстващите обаче не бяха само зрители, а се превърнаха и в дейни участници в празника. Всички желаещи бяха издигани на малки групи в присъствието на професионален служител във въздуха чрез 30-метровата стълба на един от автомобилите. Голяма атракция особено за децата бе и посещението им в кабината на модерните автомобили, пускането на светлинните и звуковите сигнали на колите, пръскането на вода с маркучите, качването на специализирано автобъги с каска на глава…
Накрая служители на Пожарната направиха демонстрация за изваждане на пострадали хора при катастрофа от автомобил. Както е известно, в служебните задължения на пожарникарите влизат и защитата на населението при природни бедствия, производствени аварии, пътни инциденти и пр.
„Прекланям се пред вашия труд и ви уверявам, че може да разчитате на Общината”, обърна се към пожарникарите кметът Владимир Георгиев. Той припомни, че именно те са се отзовали първи и професионално и своевременно са помогнали на пострадалите при наводнението на 3 юли. Градоначалникът разгледа града от високо в компанията на временно изпълняващия длъжността началник на Районната служба Красимир Караджинов.
14 септември е обявен за професионален празник на Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и за Ден на българските пожарникари с решение на Министерския съвет от 12 септември 1995 г. Тазгодишното общоградско честване в Самоков пък бе дебютно, но с обещанието да се превърне в хубава традиция. Така и най-младите, а и по-възрастните жители на града ни ще се запознават и ще стават съпричастни с работата на огнеборците. Пък и кой знае – тази среща може да вдъхнови някои от по-младите да тръгнат по стъпките на смелите мъже и жени, озоваващи се винаги първи в най-критичните ситуации.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1828312890531985

Leave a Reply