Култура, Новини

43 състава на „Нашенско хоро”, изявиха се и майстори на занаятите

Повече от 40 състави взеха участие в юбилейния Пети национален фестивал „Нашенско хоро”, състоял се на 10 ноември в зала „Самоков”. Организатори на форума бяха школата за народни танци „Сън Денс” и Общината. В конкурсната програма съставите бяха 37, а в надиграването – 7. Общо над 1000 души участваха в различните групи. Представител на нашия град бе танцов ансамбъл „Самоков”.
Наградата за най-добро цялостно представяне заслужи частната формация „Стар мерак” от Сандански. Призьори станаха и „Македонска хубост” също от Сандански, „Слънце” от Ихтиман, „Оратници” от София, „Светлина” от ихтиманското село Стамболово, „Българско хоро” от Плевен, „Войводи” от Варна, „Български ритми” от Бяла Слатина, „Цветница” от столичния квартал Сеславци, „Липник” от с. Николово.
Специалната награда на кмета на Община Самоков пък бе връчена на кюстендилския фолклорен ансамбъл „Родолюбие”.
В началото тържествен водосвет за здраве и успех на традиционното вече начинание отслужи архиерейският наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев.
Всяка група изпълни по две хора. Особени изисквания за облеклото нямаше, но все пак журито насърчаваше участниците с интересни и автентични носии. Оценяваха се автентичността, стиът и характерът на хорото, хореографската обработка, композицията и техническото майсторство, артистичността и настроението на изпълнителите.
За първи път тази година вторият етап на фестивала бе за дуетно изпълнение. Младеж и девойка играеха Тракийска ръченица, като пресъздаваха и задявките между момците и момите.
Председател на журито беше Никола Колев, а членове – Благовеста Калчева и Стефан Йорданов. Водещ бе Рангел Вангелов, а специални гости – танцьорите от смолянския фолклорен ансамбъл „Родопа”.
Под егидата на фестивала се състоя и традиционното изложение на занаятите. В него взеха участие общо 16 майстори на художествени занаяти от Самоков. Те предложиха многообразие от ръчно изработени бижута, декупаж, плетиво, ножове, билки, дърворезба, икони, магнити и др Зам.-кметът Люба Кленова откри изложението /тя поведе и хоро в залата, пременена в народна носия/ и поздрави участниците и гостите. Музикалната програма бе подготвена от танцовата формация „Росица”.

Leave a Reply