44 души са в болница, 19 са излекувани

62-годишна жена с коронавирус без придружаващи заболявания почина през миналата седмица. Жената е предпочела да се самолекува, докато заболяването не е излязло извън контрол. От Регионалната здравна инспекция призоваха гражданите да търсят лекарска помощ още при по-леки симптоми, за да се ограничат, докато е време, усложнения вследствие на заболяването.
Трима души от общината са починали от началото на пандемията. Общо 143 са хората в града и района, при които е открито наличие на Ковид-19 от началото на извънредното положение досега. Активните случаи към 25 юни са 121. От заразените 44 души са настанени в болница. Останалите 77 човека са на домашно лечение, като нямат оплаквания или имат съвсем леки симптоми. Излекувани са 19 души. За излекуван се смята човек, дал след изтичане на карантината отрицателен резултат на PCR теста.
От Регионалната здравна инспекция правят тестове на контактните лица на вече диагностицираните.
Под карантина в общината са около 160 лица. Спазването на карантината се контролира от полицейски служители.
От Общинския кризисен щаб, който проведе заседание на 23 юни, призоваха да се удължат извънредните мерки, предприети със заповедта на директора на Регионалната здравна инспекция в Софийска област д-р Александър Златанов. Заповедта предвижда да се ограничи безцелното движение на жителите на Седми квартал /като същевременно те могат да ходят на работа, да пазаруват храни и лекарства, както и да излизат по друга основателна причина/, да се спазва дистанция от 2 метра, периодично да се почистват и дезинфекцират търговските обекти и обществените пространства, забрана за провеждането в квартала на семейни тържества и масови мероприятия, заведенията да са затворени.
Щабът отново призова всички граждани да носят маски в магазини, офиси и други закрити обществени пространства, каквато е и новата заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Персоналът на търговските обекти е задължен да ползва лични предпазни средства и да изисква клиентите да влизат с маски, като не се позволява струпването на много хора.
На заседанието на щаба бе обсъдено преминаването от убеждаване и предупреждаване към глобяване на гражданите, които не спазват противоепидемичните мерки. Това важи за целия град и за цялата община, тъй като вече са масови случаите, включително в пазара и в централната градска част, на неспазване на задължителните мерки. По този повод бе припомнено, че глобата за липсата на маска на закрито обществено място е минимум 300 лв.
Още на 19 юни от Общината информираха, че само за едно денонощие  полицията е съставила 32 акта и са заведени две досъдебни прозводства във връзка с неспазване на  противоепидемичните мерки в Седми квартал. Актове на 30 души са наложени заради участие в групово събиране за изпращане на абитуриент.
При извършените пък десетки проверки за спазване на карантина 4 души не са намерени на посочените адреси, а двама от тях дори са открити в…  ресторант.
Полицейски служители от Самоков и екипи на Дирекция „Жандармерия” продължават да следят за изпълнението на противоепидемичните мерки  – носенето на маски, спазването на дистанция и др., специално в Седми квартал.
На 18 юни излезе предписание на РЗИ за прием на пациенти с вируса в самоковската болница. Мотивът бе, че е почти изчерпан капацитетът на инфекциозните отделения в софийските болници. На заседанието на самоковския кризисен щаб на 23 юни обаче стана ясно, че подобно отделение в болницата на нашия град поне засега категорично няма да бъде разкрито. Управителят д-р Красимира Ковачка, която е и председател на щаба, заяви, че такива стъпки няма да бъдат предприети главно по две причини – липсата на специалист-инфекционист и липсата на човешки ресурси. «МБАЛ-Самоков» не може да си позволи при това положение да предоставя некачествена здравна помощ», допълни д-р Ковачка.
Освен всичко друго, евентуалното отваряне на такова отделение би притеснило неминуемо останалите стотици пациенти на болницата /особено в Родилното отделение, хемодиализата, хирургията, травматологията и пр./, а и голяма част от медиците и останалия персонал, мнозина от които са на възраст. Наистина, сектор във Вътрешно отделение е оборудван, но той ще бъде отворен само ако епидемията придобие такъв размах, че се наложи всички болници в страната да приемат заразени от вируса пациенти.
Проблемът с лечението на заразени бе разгледан и на заседание на  Областния щаб, в което участваха и кметът на Самоков Владимир Георгиев, и д-р Ковачка. Тъй като „Св. Анна“ /Окръжната болница/ е на практика с изчерпан капацитет, бе взето решение това лечебно заведение да се използва само за прием на пациенти от областта, а заразените от София да се насочват към други столични болници. Стана ясно, че предстои да бъде увеличено  финансирането на пациенти с Ковид-19, тъй като заплащането сега е около 600 лв., а при евентуално усложнение лечението може да стигне до 2000 лв., като разликата в момента остава за сметка на съответната болница.
Междувременно в сградата на Община Самоков пропускателният режим бе затегнат. Хора отвън не се допускат по етажите. Дори бе посочено изрично, че чакащите на партера за обслужване и консултации граждани не трябва да бъдат повече от шест на брой.
Кметът Георгиев изтъкна, че ще продължи дезинфекцирането и прилагането на мерки за контрол по отношение на детските градини, домовете за стари хора, обществения транспорт и др. Препоръчва се да не се организират и провеждат масови изяви. Клубовете на пенсионера остават затворени.
Със заповед на здравния министър извънредната епидемична обстановка бе продължена до 15 юли.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*