История, Култура, Новини

45 години живот с песен

Хорът на ветераните-туристи чества юбилей

С тържествен концерт на 18 октомври във Военния клуб /ДНА/ хорът на ветераните-туристи при дружество „Рилски турист” отбеляза своята 45-годишнина.
Прочетен бе поздравителен адрес от народната представителка Ирена Коцева.
Юбилярите бяха топло приветствани от името на ръководството на БТС от председателя на Сдружението на туристическите хорове в страната Димитър Гочев, който връчи на състава почетния плакет на Туристическия съюз и сувенир – на дългогодишния диригент Борис Стрински.
Поздравителен адрес от кмета Владимир Георгиев и председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева прочете Даниела Йончева, главен счетоводител на Общината.
С бурни ръкопляскания бе посрещната вестта, че приветствие е получено и от „Бергщайгерхор” от немския град Зебниц, с който през последните десетилетия самоковският състав поддържа дружески връзки.
С топли думи към хористите на самата вечер се обърнаха представители на туристически дружества и хорове от София, Русе, Стара Загора, Казанлък, Асеновград, творци от страната на стихове с туристическа и родолюбива тематика.
Съобщено бе, че поздравления са получени и от авторката на „Бялата порта на Рила” Елена Димитрова, от Елисавета Аврамова, съпруга на покойния родоначалник на туристическата песен в България композитора Филип Аврамов.
Обичта на колегите си към юбилярите изрази и представителка на самоковската вокална група „Септима”.
„Дълбоко се покланям пред всички бивши и настоящи хористи”, заяви в емоционалното си слово председателката на дружество „Рилски турист” Марияна Илиева.
Благодарност на хористите, на техния диригент и на всички присъстващи в залата бе поднесена и от името на фамилия Стрински. Самият Борис Стрински изрази признание на състава, на всички изказали се за сърдечните поздравления и на почитателите на хора. С просълзени очи диригентът и почетен гражданин на Самоков уточни, че е единственият останал жив от основателите на хора през далечната 1968 г.
Сцената бе отрупана с цветя и подаръци.
Преди това председателката на хора Дора Пиперкова разказа за неговата история и постижения и бе изнесен стилен едночасов концерт, като почти всички изпълнени песни бяха по композиции на Стрински, а една от тях – по текст на дългогодишния участник в състава Димитър Караиванов. Като солисти се изявиха Радка Кашинова, Виолета Михайлова, Гена Илиева, Дора Пиперкова, Огнян Андонов и… съвсем младото дарование Маргарита Бочева.
Концертът завърши с тържественото изпълнение на „На многая лета” и с танцовия поздрав на състав „Самоков” към читалище „Младост”.

х х х

Хорът е създаден през 1968 г. под диригентството на Димитър Тончев и с корепетитор Борис Стрински. Година-две по-късно, след смъртта на Тончев, диригент става Стрински. През изминалите години и десетилетия в хора са се изявявали общо 174 души. 98 са починали, 46 са напуснали по различни причини, а 30 души и сега продължават да радват с изпълненията си публиката в града, региона, страната и чужбина.
В репертоара си хорът има над 150 песни, а изявите му за изминалите 45 години са повече от 850 на брой. Редовен участник е в събори и конгреси на БТС, във фестивали и други авторитетни форуми. Носител е на два медала „Алеко”, на ред високи звания, на повече от 60 купи и плакети, на над 150 дипломи и грамоти, на много други отличия.
Десетки концерти са изнесени извън страната – в Германия, Македония, Гърция, Турция, Румъния. Предстоят гастроли в Босна и Херцеговина.
Важен принос за развитието на хора през изминалия почти половин век освен диригента Стрински имат председателите на състава Атанас Тонев, Васил Марков, Кирил Симчев, Виолета Коцева, Димитър Караиванов, Дора Пиперкова и още десетки певци и певици.

Тодор Попов

Leave a Reply