Други, Новини, Спорт

5-6-годишни и пенсионери участваха в колопоход до Долна баня

В неделя, на 7 юли, се състоя традиционният колопоход, който читалище „Младост” организира всяка година по това време. Това вълнуващо събитие, очаквано с нетърпение от мнозина, има вече 17-годишна история, което е гордост за организаторите и голяма радост за любителите на колоезденето от Самоков.
Поради ремонта на пътя по класическият маршрут /Самоков – Сапарева баня/, трасето бе променено и участниците изминаха отсечката до Долна баня и обратно през Боровец, Марица и Радуил. Заедно с почивките походът продължи около девет часа.
И тази година групата бе съпроводена от автобус и товарен микрбоус за велосипедите, в случай че някой от участниците се почувства изморен. Участваха общо 28 велосипедисти. Те се насладиха на изключително красиви гледки, слънчево време, общуваха и се забавляваха, взаимно си помагаха. Споделяха се вълнуващи истории, както и идеи за нови  инициативи. Имаше и две спукани гуми, които бяха ремонтирани в движение.
В Долна баня бе посетена известната ферма за щрауси, където читалище „Младост” бе осигурило обяд за участниците в похода и придружаващите ги.
Най-малките колоездачи намериха нови приятели и се завърнаха по трасето със самочувствие и увереност, че са участвали в нещо значимо, много приятно и изключително важно за физическото им здраве и духовното им обогатяване.
Сред групата колоездачи бяха и представители на клубовете по колоездене от града ни –„Велосамоковци” и „НоБрейнз”. Отлично се представи ветеранът Тодор Тодоров, който със силен и кален спортен дух измина успешно цялото разстояние.
През цялото време въртяха педалите и три малки сестри – рускини, гостуващи в нашия град. Елеонора /14 г./, Евелина /7 г./ и Емилия /11 г./ Артемовни направиха силно впечатление както с добрата си спортна подготовка, така и с прекрасното си възпитание. Най-малките участници, включили се в изявата с голямо желание и ентусиазъм, бяха Божидар Иванов /5 г./, Даниел Грахльов /7 г./ и Далия Димитрова /8 г./.
Ръководството на читалище „Младост” благодари на всички, подкрепили проявата – Община Самоков, дружество „Рилски турист”, районните управления на полицията в Самоков и Костенец. Признателни сме за професионалното отношение и грижата за безопасността на велосипедистите на младшите инспектори Васил Г. Ников и Данаил Ашков от Самоков, Петър Кръстев, Йордан Бонов, Светослав Петров и Емил Златков от Костенец. Тези полицейски служители, заедно с участниците в колопохода, ще бъдат наградени с грамоти.
Нека догодина отново се съберем – за следващия традиционен колопоход!

Иван Шуманов

Leave a Reply