История, Новини, Образование

50 години Спортно училище „Никола Велчев“

Точно на днешния ден – 16 октомври, преди половин век, през 1970 г., в Самоков тържествено е открито Средно спортно училище. То е рожба на славните физкултурни и спортни традиции на нашия град, а започва дейност като специализирано училище за високо спортно майсторство по ски с решение № 9 от 28 август 1970 г. на Централния съвет на Българския съюз за физическа култура и спорт и Министерството на народната просвета.
На 1 септември е назначен учителският колектив, състоящ се от директор, четирима учители, четирима възпитатели и трима треньори. Начело застава учителят и активен спортен деятел Никола Велчев-Зулята. Учителите са Живка Дражева, Радка Георгиева, Иванка Борукова и Матей Йончев, възпитателите – Катя Пенева, Надежда Иванова, Лидия Маринова и Атанас Мандаджиев. За треньор по алпийски ски дисциплини е назначен Димитър Гребенчарски, по дълго бягане – Петър Банчев, а по ски скок – Симеон Димитрачков.
На новосъздаденото спортно учебно заведение е предоставена сградата на бившето училище „Отец Паисий”. Предстоят огромни задачи – оборудване с учебна мебел и учебно-технически средства, създаване на леглова база за общежитието, набавяне на спортна екипировка и… набиране на ученици-скиори.
Времето е малко, но още на 15 септември учебната година е открита. Учениците скиори по трите дисциплини са 66, като са разпределени в два пети и два шести класа. Поставена е и нова задача – учениците да достигнат 100. Така в училището са приети общо 60 момчета и 40 момичета. От тях основната част – 70, са от Самоков, а останалите са от Говедарци, Бели Искър, ихтиманското село Бодрово и от София.
Сред първите ученици са бъдещите звезди на белия спорт Петър Попангелов, Владимир Брейчев, Валентин Божичков, както и известните след време майстори на спорта Лиляна Гарчева, Светла Хентова, Йорданка Лазарова, Любомилка Кацарска, Светослав Петров, Юри Митев, Румен Петров, Людмил Тончев, Цветана Ахчийска и много други.
В деня на тържественото официално откриване – 16 октомври 1970 г., е открита и шанцата на Ридо с изкуствена материя. Трикольорната лента прерязва председателят на ЦС на БСФС Трендафил Мартински. Провеждат се и първите ски скокове. Рекорд поставя Иван Сандев от „Рилски спортист”, като в състезанието участват мъже и юноши и от други дружества. Със значката „Отличник на спортното строителство” са наградени тогавашният председател на ДФС „Рилски спортист” Иван Пешин и треньорите Сотир Сотиров и Симеон Димитрачков.
На 8 ноември 1970 г. на новата шанца, наречена „Пионер”, се провежда републиканското първенство по ски скок за пионери. Възпитаникът на самоковското спортно училище Владимир Брейчев се класира трети. Наскоро след това в Самоков се провежда и среща за обмяна на опит между двете ски училища – самоковското и чепеларското.
Първото участие на възпитаниците на училището в републиканско първенство по ски е в Боровец на 5, 6 и 7 март 1971 г. Около половината от медалите са спечелени от възпитаници на специализираното самоковско учебно заведение.
Скоро по решение на просветното министерство училището започва да прераства в комплексно, като са открити и нови специалности – лека атлетика и борба. За първи треньори по двете дисциплини са назначени съответно Емил Христов и Георги Бошняков. През 1971 г. за първи зам.-директор е назначен Петър Банчев, а през 1973 г. за зам.-директор – Крум Стайков.
Първият випуск от 40 младежи и девойки скиори навлиза в живота през 1976 г. Отличничка на випуска е алпийката Мариана Спасова.
С решение № 187 на Бюрото на Министерския съвет от 15 септември 1985 г. специализираното спортно училище „Чавдарци” и техникумът за физическа култура в Правец преминават към Средното спортно училище в Самоков, което тогава носи името на Георги Димитров. Поставен е нов етап в развитието. В училището започва обучение и по биатлон, футбол, баскетбол и спортна стрелба.
В 1988 г., когато се чества 90-годишнината на организираното спортно движение в Самоков, спортното училище в града ни има 413 ученици. Те се ръководят от 28 учители, 25 треньори и 8 възпитатели, от които 44 са с висше образование.
Само за периода от основаването през 1970 г. до 1988 г. възпитаници на спортното училище са завоювали около 1500 медала в национални и международни състезания. През 1988 г. трима от възпитаниците на училището вече са заслужили майстори на спорта, 52 – майстори на спорта, 48 – кандидат-майстори.
През 1981 г. е завършена новата сграда на спортното училище, в която то се помещава и сега. За строителството на сградата ученици, учители, родители и представители на обществеността от Самоков дават над 34 хил. доброволни трудови дни. Към новата сграда са открити стол, медицински кабинети, пансион и др. В просторния двор се изграждат игрища за футбол, баскетбол и волейбол, ролбан, лекоатлетическа писта, сектори за скачане и хвърляне, кътове за отдих.
След допитване до обществеността преди години Спортното училище бе наречено на името на неговия пръв и дългогодишен директор Никола Велчев.
През настоящата 2020-2021 учебна година в това специализирано учебно заведение се подготвят 173 ученици – с 20 повече от предходната година, по 6 специалности: борба, футбол, ски алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон и сноуборд.   

Б. Р. Статията е подготвена основно по книгата на Георги Манов „Физкултурата и спортът в Самоков /1898-1988/“. За юбилея подсетиха редакцията възпитаници на Спортното училище от неговите първи випуски.

Leave a Reply