50 години хор на ветераните туристи – юбилей на зрелостта и… младостта

Половинвековният юбилей на хора на ветераните туристи при дружество „Рилски турист” с диригент Борис Стрински бе честван в първия ден на пролетта – на 22 март, в читалище-паметник „Отец Паисий”. Пълната зала приветства от сърце състава и неговия дългогодишен диригент Борис Стрински.
Зам.-кметът Сия Шехтанова поздрави юбилярите от името на общинското ръководство и им поднесе грамота, плакет, цветя и парична премия. „Желая ви крепко здраве и творческо вдъхновение, продължавайте със същия младежки ентусиазъм своето родолюбиво дело”, допълни Шехтанова.
Председателят на Българския туристически съюз Алексей Стоев поднесе поздравителни адреси от името на Управителния съвет на съюза, на ръководствата на Сдружението на туристическите хорове в България и на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов”.
Маестро Борис Стрински, който е сред основателите на хора и негов диригент от далечната 1970 г., а през тази година ще навърши и юбилейни 90 години, е награден от БТС със специален плакет. С високото отличие на съюза медал „Алеко” са отличени дългогодишните хористи Иван Попиванов, Виолета Михайлова, Дора Пиперкова и Искра Русева. Много други хористи пък са удостоени със значката „Отличник на БТС”.
„Вашето творчество ще пребъде във вековете”, изрази надежда председателят Стоев.
„Поклон пред Борис Стрински и пред всички вас”, възкликна в поздравлението си председателката на дружество „Рилски турист” Иванка Стефанова, зарадвала и с разкошен букет юбилярите. С топли думи те бяха приветствани и от бившата председателка на дружеството и сегашен ръководител на туристическо дружество „Мусала” Марияна Илиева, която и подари на хора сборник с народни песни от нашия край.
Възторжено приветства празнуващите отговорничката на Младежкия дом Латинка Щъркелова. Прочетено бе и поздравление от името на общинския съветник Светлана Атанасова.
Съобщено бе, че до хора са пристигнали поздравителни адреси и от бившия председател на „Рилски турист” Георги Стоянов, кмета на Долна баня /родното място на Б. Стрински/ Владимир Джамбазов – изпратил и букет цветя, депутата Валентин Милушев, председателката на Синдиката на българските учители и наша землячка Янка Такева.
Трогателно прозвуча приветствието на представител на туристическите дружества и хорове от Асеновград и Пловдив. От името на група приятели и почитатели акад. Ангел Гълъбов подари на Стрински картината на Андрей Михайлов „Дяволският мост” /със сюжет от Родопите, откъдето е и съпругата на именития диригент/.
Приветствия бяха изпратили и туристически дружества и хорове от Стара Загора, Русе, Кюстендил.
Два часа продължи концертът с любими планинарски и родолюбиви песни на хора на ветераните туристи. Химнът на БТС „Балкани, вдигайте се!” вдигна в началото на крака всички стотици присъстващи в салона. Спонтанни овации предизвика изпълнението на „Планинска пътека”. За тази песен на хора Димитър Гочев, доскорошният председател на Сдружението на туристическите хорове /отишъл си преди броени дни от този свят/ казва, че тя е „лицето на хора”.
Много сърдечни аплодисменти заслужиха и изпълненията на солистите Дора Пиперкова и Добри Николов; Радка Кашинова, Веска Кабранска и Виолета Михайлова; Дора Пиперкова и Гена Илиева.
Председателката на хора Дора Пиперкова припомни, че първата официална изява на хора е през юли 1969 г. на стохилядния туристически събор на Предела, когато съставът е награден със сребърен медал и диплом. Помни се и първата репетиция – на 10 октомври 1968 г. В началото диригент е Димитър Тончев, а корепетитор – Борис Стрински. След скорошната кончина на Тончев диригентската палка е поета от Стрински.
През своята 50-годишна история хорът има над 1000 изяви. В състава са участвали през годините 182 хористи. Общо 113 от тях са си отишли от този свят, но са оставили добри спомени. През песенния колектив са преминали и 23 семейни двойки.
Хорът е редовен участник през изминалите пет десетилетия в много национални, регионални и градски тържества, празници, фестивали, в най-авторитетни туристически прояви, откривания на хижи и др. От началото на новия век по инициатива но хора и неговия диригент всяка година в рамките на Празника на Самоков се провежда в града ни национален фестивал на туристическата песен „Бялата порта на Рила”.
Съставът е гостувал многократно със свои изяви в чужбина – Германия, Румъния, Гърция, Турция, Македония, Босна и Херцеговина. Безброй са заслужените награди – медали, статуетки, дипломи, грамоти.
През изминалия половин век председатели на хора последователно са били Кирил Симчев, Виолета Коцева, Васил Марков, Димитър Караиванов, Дора Пиперкова.
Диригентът Борис Стрински е удостоен със званието „Почетен гражданин на Самоков”. Той е издал 6 сборника с общо 150 туристически песни, голяма част от които за Самоков и Рила, за Мусала и Мальовица. Съратник на големия Филип Аврамов, Борис Стрински сега е всепризнат доайен на туристическата песен в страната ни. Освен композитор, той е автор и на доста стихотворения, превърнати в песни.
На концерта песенен поздрав към хористите отправи и вокална група „Еделвайс” /ръководена на доброволни начала също от Стрински/ към Клуба на инвалидите в Самоков.
Своеобразен поздрав бяха и изпълненията на оперната певица Юлия Миланова и пианистката Капка Найденова на творби на Пучини и Парашкев Хаджиев.
С много чувство и уважение към делото и творчеството на хористите и техния диригент с ролята на водеща се справи Ралица Стоянова.
„Винаги с Рила”, сякаш даде клетва от сцената накрая Борис Стрински, като изрази искреното признание и благодарност – своето и на състава, на многобройната публика и на всички, поздравили юбилярите.
После празненството продължи до късно на коктейл в стола в сградата на Общината.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*