Борба, Новини, Спорт

500 борци от 35 държави се пускат на “Евро 2014” за кадети и кадетки в Самоков

Над 500 борци от 35 държави са заявили участие на “Евро 2014” за кадети и кадетки в Самоков. Първенството, което е и олимпийска квалификация за младежките игри в Нянджинг (Китай) през август, започва на 6 май и ще продължи до 12 май (понеделник) в 2-хилядната “Арена Самоков”.
За кампанията пристигат отбори на всички водещи школи на континента в този спорт, сред които на супер силите Русия, Турция и Азербайджан.
България ще бъде представена с пълни състави и в трите стила. В тима попаднаха призьорът от европейски първенства в свободния стил Микяй Наим (кат. 54 кг), бронзовата медалистка от световното и европейското за кадетки Мария Маринска (43 кг) и третата от европейския шампионат за кадетки от миналата година Фатме Мандева (46 кг).
Олимпийските категории в свободния стил са 46, 54, 63, 76 и 100 кг, в класическия стил – 42, 52, 58, 69 и 85 кг, а при кадетките – 46, 52, 60 и 70 кг. При кадетите финалистите взимат квоти, а при кадетките щастливката ще бъде само една.
Схватките в отделните категории ще се водят на три тепиха едновременно, а за радост на почитателите на борбата организаторите обявиха свободен вход. Така очакванията са поне два от трите сектора в спортното съоръжение да се напълнят, още повече, че борбата се радва на голяма популярност в рилския град.
Технически делегат на шампионата ще е Цено Ценов, президент на Европейския комитет по борба (СЕЛА) и член на Изпълнителното бюро на Международната федерация по борба (ФИЛА). Ценов ще следи под лупа всичко случващо се на тепиха в “Арена Самоков”.

Leave a Reply