500 души пяха със самоковски хор в Шумен за цар Симеон

Да вдигнеш над 500 слушатели на крак, да запеят те с теб и ръкопляскайки, да те адмирират, никак не е малък успех. Именно това постигна хорът на ветераните-туристи при дружество „Рилски турист” при представянето си на 26-ия национален песенен празник „Песните на България”, който тази година се състоя в Шумен под патронажа на Община Шумен, фонд „Култура” и Сдружението на туристическите хорове в България.
В двудневната проява – на 14 и 15 юни, взеха участие 42 певчески състава от цялата страна, включително представителният хор „Планинарска песен” от София.
Когато пристигнахме в Шумен след 7-часово пътуване, песенният празник бе започнал и вече 15 състава бяха изпълнили своите програми. Преди да се качим на сцената /а нашият ред бе малко преди края/, успяхме да чуем следващите 7 състава и това, което повдигна нашето самочувствие бе, че 5 от тях бяха включили в програмата си песни, композирани от нашия диригент Борис Стрински. Доколкото разбрахме, и всички други, изпълнили програмата си хорове, бяха се представили и с песни на Стрински.
Независимо от дългия и уморителен път хорът ни взриви публиката още с първото си изпълнение – „Песен за цар Симеон”. Над 500-те слушатели и зрители в залата станаха на крака и запяха заедно с нас, като същевременно ръкопляскаха. Това бе един рядко вълнуващ момент, много силно изживяване!…
Хорът ни бе награден със специална статуетка, грамота и кофичка с мед.
Направи ни впечатление, още при влизането във фоайето на залата, че на масичка /отделно от масата, отрупана богато с рекламни материали за Шумен и богатото историческо минало на този край/ бяха сложени няколко кофички с мед и лъжички, та всеки участник в празника да си кусне, колкото иска. Медът бе подарък от председателката на шуменския хор „Планинско ехо” към туристическо дружество „Мадарски конник” Даниела Челебиева. Тя е майстор-пчелар, има собствена фирма, а при закупуването на по-голямо количество, както направихме ние, цената на меда става само 6 лв. за килограм. Учудващо, нали?
Вечерята и нощувката ни бяха осигурени в представителния хотел-ресторант „Шумен”, съвместно с хористите от „Планинарска песен – Филип Аврамов” – София. Вечерта премина наистина вълнуващо, с много хора и танци, с изпълнение на призива „Опознай Родината, за да я обикнеш!” и с химна на Българския туристически съюз „Балкани, вдигайте се!”. Разбира се, под диригентството на маестро Стрински, който е и доайен на туристическите хорове в страната.
През първия ден някои от нас успяха да посетят, изкачвайки се по 1300-те стъпала, и мемориала „1300 години България”, издигнат на платото над града, а на следващия ден по програма посетихме мемориалите „Мадарски конник” край с. Мадара и „Велики Преслав” с неговите разкопки. Гордост изпълваше и изпълва нашите души и сърца с вече 1333-годишната история на нашата държава. Шуменци твърдо подчертават във всяка своя реклама мотото „От тук започва България”.
До мемориалите отидохме пеша, тъй като превозно средство до там не пътува.
Прибирайки се у дома, макар и уморени от дългия път и пешеходния туризъм до обектите, бяхме изпълнени с радост и гордост, че се докоснахме, макар и за кратко, до далечната славна история на нашата страна. Това ни дава право да се гордеем, че сме българи!

Димитър Спасов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*