5000 на Мусала, и министърка участва в празника на Рила

Вече почти девет десетилетия е традицията /от 1925г./ в първата неделя на туристическият месец август планинари от близо и далеч, та чак и зад граница, да преметнат раницата на гърба и да тръгнат по скалистите пътеки на обичаната и почитана Рила и нейния исполин връх Мусала.
От ранни зори туристи от близо и далеч – от неколкомесечни бебета, носени от мама и татко, до белокоси мъже и жени, буквално обсадиха в неделната утрин, на 5 август, началната станция в Боровец на кабинковата въжена линия до Ястребец. Фирма „Бороспорт” направи жест към туристите, като намали с 30 % цената на картата за пътуване.
Най-запалените всъщност тръгнаха още в събота, изкачиха се на вр. Мусала, а вечерта построиха край хижата палатков лагер и запалиха празнични огньове, които като сребърна огърлица се оглеждаха в бистрите води на езерото. Имаше песни, разказваха се спомени от преживелици в планината, въобще голяма веселба…
В походната колона бе и министърката на околната среда и водите Нона Караджова, която изрази своето възхищение от срещата с планината и присъствието на много млади хора.
На всички планинари инструктаж бе направен от служителите от охраната на Национален парк „Рила”.
В празничния неделен ден потокът от туристи към планината правеше още по-силно впечатление. От толкова много хора пътеката към хижа “Мусала” приличаше на мравуняк или на булевард по време на манифестация…
След кратка почивка и подкрепа от раницата мераклиите поеха към върха. Другите оставаха на поляната край хижата и езерото в очакване на празничната програма.
Водещата Снежана Лалева, главен експерт в Общината и дългогодишна туристическа деятелка, откри празника. Първи по традиция се изяви хорът на туристите-ветерани при дружество „Рилски турист” с диригент Борис Стрински.
С юбилейна значка „110 години организиран туризъм в Самоков” бяха отличени членовете на туристическия клуб „Ястребец” с ръководител Диана Карабожилова при ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Самоков.
Огласени бяха поздравителни адреси от името на депутата Цветан Сичанов и на кмета на Самоков Владимир Георгиев.
Сред присъстващите бяха туристи от София, Пловдив, Враца, Долна баня, както и планинари от Сърбия /белградското туристическо дружество “Победа”/.
Стихове и песни изпълниха участници в клуб „Ястребец” и самодейци от самоковското читалище „Младост” с председател Лили Шуманова.

Димитър Шипочки-Митуш

Известният велотурист и пешеходец Димитър Шипочки–Митуш пък бе облякъл фланелка с надпис „110 години туризъм в Самоков – 110 пъти на Мусала”…
След концертната програма празникът продължи със спортно-туристически състезания: скачане в чували, теглене на въже, щафета и пълнене на шише с чаша вода от езерото. Имаше много емоции, а накря победителите бяха възнаградени с фланелки, книги и туристически карти.
Приятно впечатление на всички направи чистотата в района на хижата. Поставени бяха чували за отпадъци, както и специални надписи.
Полицейски служители се грижеха за реда в района.
Видя се, че се вземат и мерки за по-добрия вид на изгорялата каменна хижа и на старата клекова хижа. Продължава довършването и обзавеждането на новата голяма хижа „Мусала”.
По данни на организаторите от туристическо дружество „Рилски турист” и фирма „Бороспорт” през двата почивни дни – събота и неделя, 4 и 5август, повече от 5 хил. туристи са се качили на хижа “Мусала”, а около половината от тях са се изкатерили и на самия връх.

Любомир Кузев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*