51 зелника и фолкдивата Валя на празника в Бели Искър /СНИМКИ/

Фолк дивата Валя

Фолкфурията Валя, Тишо и Ташо от телевизионното предаване „Сделка или не”, популярният столичен танцов състав „Мера денс” и известният самоковски певец Стоян Доспевски придадоха ниво и колорит на 12-ия традиционен празник на зелника, състоял се на 27 юли – на връх Св. Пантелеймон, в Бели Искър.
Заради високите температури и провеждането на събори по същото време и в други села в района зрителите и слушателите този път не бяха чак толкова много, но празничното настроение го имаше.
За това допринесоха и певческите групи и танцовите състави от Бели Искър, Маджаре, Мала църква, Широки дол, Горни Окол, Белчин, Марица и др., както и Шишмановският състав и група „Самокови” от града ни. Всички те заслужиха специални плакети от организаторите.
И хора от два и три ката се виха пред сцената на площада в селото. На тях се хванаха не само участници в различните формации, но и много хора от публиката. Интересното беше, че този път имаше доста деца и младежи.
Разбира се, след като празникът е на зелника, към тепсиите бяха насочени сума ти време погледите на мало и голямо. Общо цели 51 зелника се конкурираха по красота и вкус.
Жури с председател зам.-кмета на общината Радослав Стойчев класира на първо място произведението на Лена Златева. Второ място зае зелникът на Стоянка Терзийска, а трето – вкусотията на Иванка Слатинска. Специалното поощрение за класически зелник пък бе присъдено на Милка Бучова.
Призьорите получиха парични премии.
Още по-голям интерес предизвика наддаването. От 20 на 60 лв. скочи след продължително вдигане на мизата цената на най-хубавия зелник, който отиде при Велин Стоянов.
После и мнозина присъстващи можаха да си купят и да опитат парчета от тези традиционно хубави самобитни местни продукти.
По протежение на главната улица в селото майстори-дърворезбари предлагаха своите оригинални творения. Естествено, имаше и скара-бира, сергии с всевъзможни нещица и различни атракции за децата. Домакините пък предлагаха фирмени фланелки и дискове за по 5 лв., фирмени шапки за 3 лв., туристически карти, красиви сувенири…
В началото Крум Георгиев, който от 45 години кметува в родното си село, приветства сърдечно местните жители и техните гости.
И народната представителка Ирена Коцева бе сред присъстващите на своеобразния събор.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*