Новини, Образование

54 професионални училища от 5 области се представиха в Самоков

Учителките в Гимназията по туризъм Елена Сердарева и Албена Попова /от двете страни/ с възпитаничките си Адела Георгиева и Любомира Манова от 11-а клас, специалност „Организация на туризма и свободното време” с класен ръководител Надка Николова

Щандът на ПТГ „Никола Вапцаров”, представен от Данаил Пенов и Никола Георгиев – ученици в 8-б клас, специалност „Системно програмиране” с класен ръководител Димитър Динев

Самоков бе домакин на тазгодишните „Дни на професиите”, организирани в рамките на проект „Ученически практики” на просветното министерство.

Във фоайето на зала „Самоков” през почивните дни със свои щандове се представиха 54 професионални училища от 5 области – Видин, Монтана, Враца, Ловеч и нашата Софийска област. Във форума участваха и трите самоковски професионални училища – ПТГ „Никола Вапцаров”, Професионалната гимназия по туризъм и ОПУ „Неофит Рилски”. Гимназията по туризъм и „Н. Вапцаров” имаха и щандове, на които представиха произведеното по проекта „Ученически практики” и по време на учебните занимания.
По време на церемонията за откриване на дните в събота, на 19 октомври, инж. Ангел Рашев, регионален координатор на проявата, изрази щастието си, че в края на 43-годишната му кариера в сферата на професионалното образование именно образованието е обявено за приоритет № 1 в проектобюджета за идната година.
„Изпитвам задоволство, че премиерът Пламен Орешарски каза на глас болезнената истина, че нашите деца могат да рецитират добре, но не могат да решават практически задачи”, отбеляза още в словото си инж. Рашев.
Кметът Владимир Георгиев изтъкна, че инициативата е много полезна, още повече, че напоследък се забелязва дефицит на висококвалифицирани кадри.
Присъстваха и националните координатори Фани Тодорова и Радостина Колева.
След официалната част участници и гости преминаха в конферентната зала на петия етаж в хотел „Арена”, където всяко училище-участник презентира своите професионални постижения и възможности.
Стана ясно, че до избора на Самоков за домакин на училищата от 5-те области се е стигнало, тъй като в града и района има много практиканти и е заявен сериозен интерес от ръководството на общината.
През миналата година Гимназията по туризъм и Техническата гимназия са имали по 24 сертифицирани ученика. Те са работили извън училищните занимания по 240 часа в местни фирми – хотелите „Бистрица”, „Янакиев”, „Алпин”, „Белчин гардън”, ЕТ „Петър Петров”, в общинската администрация и др. Някои от учениците са продължили работата си дори и след изтичането на определените им по проекта часове. За положения труд по време на кампанията практикантите са възнаградени с по 300 лв.
Тази година се увеличават работните места по проекта в общинския хотел „Арена” и в Туристическия информационен център.
Инж. Любомир Нейчев, наставник по проекта от ПТГ „Н. Вапцаров”, пък изрази съжаление, че от 54-те училища само 2 са с технически профил. Каква икономика ще развиваме, запита с тревога преподавателят.
Гостите бяха настанени в хотел „Рила” в Боровец.
Основните цели на проекта са да съдейства за улесняване на прехода от образователните институции към работното място и за успешна реализация на младите хора на трудовия пазар, за изграждане на партньорства между училищата и бизнеса; за стимулиране на участието на ученици в допълнително практическо обучение в работна среда.
В национален мащаб в проекта са се включили 384 от общо 408-те учебни заведения, които предлагат професионална квалификация у нас.
Подобни регионални срещи през почивните дни се състояха още в пет града от страната – Варна, Бургас, Пловдив, Плевен и София.
Форумът се състоя с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Делян Василев

Инж. Ангел Рашев

Част от участниците във форума

Leave a Reply