Новини, Шарен свят

550 лв. трябват на човек на месец

Общата сума на издръжката у нас е нараснала до 547,40 лв. на човек от четиричленно домакинство месечно, съобщиха от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.
Издръжката на живот е нараснала с 2 % през първото тримесечие на 2012 г., а на годишна база – с 3,6 %.
Основните фактори, които влияят върху нарастването на издръжката на живот, са цените на горивата и на хранителните стоки.
Разходите за осветление, отопление и енергия са нараснали със 7 % за една година. Разходите за бензин, моторни и смазочни масла пък са се увеличили с 9,1 % само за тримесечието.
Вследствие на инфлацията през 2011 г., общият доход е спаднал с 1 % спрямо 2010 г., средната пенсия е намалила покупателната си способност с 3,1 %, а минималната пенсия – с 4 %.
Не е нормално при спадащо потребление да се повишават цените, смятат от института.
За 17-и пореден месец се отчита нарастване на депозитите, но не се знае кой и какви суми притежава. По данни на “Галъп” процентът на хората, които са спестявали, е спаднал от 14 % през 2010 г. на 7 % в началото на 2012 г.

3 Comments

  1. Yordan

    Повече от 550 лв. трябват. Цените всеки ден вървят на горе !

  2. Боби

    Тези пари са най-вероятно за физическо оцеляване. Без екскурзии и забавления ли да живеем?…

  3. Kondofersky Alexandar

    Присъединявам се към негодуванието на Данчо и Боби, прави са хората. А какво да кажем за повечето от пенсионерите, които имат пенсии 2 или 3 пъти под този минимум? Цените се вдигат, доходите падат, за достоен живот на млади и стари да не споменаваме…Много жалко!

Leave a Reply