Култура, Новини

59 зелника украсиха празника в Бели Искър

Утрешните майстори на зелници…

Мира Радева /вдясно/ бе по традиция в основата на организацията

Зелник се меси на празник, за гости, на косач. Зелник се меси от млада невеста и от свекърва, и от свекървата на свекървата – да видят, че още може и знае.
В събота, на 30 юни, в Бели Искър зелници имаше във всяка къща, а донесените за продан и слава бяха 59 – най-много от всички години! Наредиха ги на дългата маса, хората гледаха и избираха, имаше комисия, както му е редът, и първо, и второ място…
Наоколо народ, народ – весел, пременен в бабини носии, в по-модерни танцови облекла и кой както се харесва. На сцената Драго Драганов с обигран артистичен тон хвалеше селото, празника, зелника…
Най-малките белоискровчета тупнаха с крачета и хората се извиха – и на сцената, и пред нея. Играха млади и стари, като едно време. Пяха и се надпяваха, ядоха и пиха и в много къщи край зелник се събраха роднини и приятели.
В горещия летен ден веселбата беше многолюдна, хората усмихнати, а младите певци и танцьори очароваха публиката и показаха талант и желание да пренесат в бъдещето обичаи и традиции. Много са тези, които горделиво носят пъстри носии, с жар и талант ходят на репетиции, за да радват себе си, близките си и всички, които обичат българското.
Ваня Костова ни прикани „да вдигнем чаши за добро, за миналите дни”.
И за бъдещите дни да си пожелаем много празници, добри хора на трапезата край зелника, гости – певци и танцьори, от близо и далеч, и здраве, много здраве!
Празникът се проведе под патронажа на Министерството на земеделието и храните. Тук бяха изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов /който е самоковец/, кметът на Самоковска община Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, кметът на селото Крум Георгиев…
Да са живи и здрави белоискровци! Да сме благодарни на хората, които организират този нов събор и специално на местното туристическо сдружение “Бели Искър” с председател социоложката Мира Радева! Нека този събор, който сега се проведе за 10-и път, да пребъде!
А през август тук пак сме на събор – традиционния, на Богородица, с курбан за здраве, с хоро и песни.
Отсега ви каним!
Елате в красивото ни село, в тясната долина на голямата планина. Сърцето ни е широко, домовете ни са отворени и обичаме да се веселим!

Спасунка Ангелова
Снимки: Снежана Лалева

Гост бе и нашият земляк д-р Йордан Войнов, шеф на Агенцията по безопасност на храните

Leave a Reply