Новини, Политика

6 кандидати за кмет на общината, в 11 села също ще избират кмет

Владимир Георгиев от БСП, Валентин Милушев от ГЕРБ, независимият Димитър Джелепов, Лъчезар Заркин от Съюза на свободните демократи, Димитър Слатински от Радикалдемократическата партия и Николай Веселинов от Народна партия „Свобода и достойнство” са 6-те кандидати за кмет на общината на предстоящите на 27 октомври местни избори.
За участие във вота за кмет на общината, общински съветници и кметове на села са се регистрирали общо 17 партии и коалиции и три инициативни комитета, съобщиха от Общинската избирателна комисия.
За първи път на местни избори кандидатите на партии и коалиции ще са с еднакви номера в интегралната бюлетина за цялата страна. Според изтегления от Централната избирателна комисия жребий например ГЕРБ ще бъде с номер 43, БСП с номер 56 и пр.
Специално за регистрираните местни коалиции и независими кандидати номерът в бюлетината се определя на местна почва, от Общинската избирателна комисия.
За първи път в бюлетината за местните избори е включена и възможност гласоподавателят да отбележи „Не подкрепям никого”.
Избори за кметове на населени места пък ще има само в 11 села в общината – Говедарци, Мала църква, Бели Искър, Доспей, Радуил, Марица, Драгушиново, Продановци, Широки дол, Райово и Ковачевци.
В останалите 13 по-малки села в района ще бъдат назначени след изборите кметски наместници.
В общината ще има 65 секции за гласуване с 533 члена на секционните избирателни комисии. Общо 195 от участниците в комисиите са председатели, заместник-председатели и секретари. Там, където гласоподавателите са над 500, комисиите ще се състоят от 9 члена. В по-малките секции избирателните комисии ще бъдат от по 7 души.
Според направеното разпределение ГЕРБ ще има в комисиите общо 176 места, от които 65 ръководни, „БСП за България” – съответно 148 и 65, „Обединени патриоти” – 65 и 28, ДПС – 65 и 25, „Воля” – 65 и 12, обединение „Демократична България” – 10 /само членове, без заети ръководни длъжности/.
Междувременно от Общинската избирателна комисия информираха, че застъпници на партиите и коалициите ще могат да се регистрират от 4 октомври.

Leave a Reply